Uppgifter: Centerpartiet vill se en majoritet – dissar alliansen

Karlskrona Artikeln publicerades
Sandra Bizzozero (S), Magnus Larsson (C), och Camilla Brunsberg (M).
Sandra Bizzozero (S), Magnus Larsson (C), och Camilla Brunsberg (M).

Ikväll har Centerpartiet i Karlskrona haft möte om de vill styra kommunen ihop med Socialdemokraterna i en koalition eller i en allians med Moderaterna.

Enligt uppgifter till Sydöstran är en bred koalition med Socialdemokraterna deras plan – något som också Liberalerna kan nappa på.

– Vi har kommit fram till en plan hur vi går vidare. Men den håller vi för oss själva. Vi vill också invänta kontrollräkning om mandaten skulle förändras, säger Magnus Larsson (C), gruppledare.

Under kvällen samlades Centerpartiets medlemmar för ett möte hur de vill gå vidare i frågan kring ett nytt styre i Karlskrona.

Mötet varade i över två timmar.

Enligt uppgifter till Sydöstran vill partiet ha ett majoritetsstyre med Socialdemokraterna och partiet kommer att ta avgörande kontakter imorgon.

Partiet ska också enligt uppgifter träffa alliansen under onsdagen och redovisa sina tankar.

Det som talar för att Centerpartiet vill ha en bred koalition med Socialdemokraterna är att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande i en vågmästarroll – något som var en viktig punkt på mötet.

– Vi vill inte samverka med SD eftersom vi står så långt ifrån de värderingsmässigt. Där ser vi ett majoritetsstyre som en fördel, säger Magnus Larsson.

Det finns två huvudspår hur Karlskronas nya styre ska se där Centerpartiet spelar en avgörande roll med sina sex mandat.

Socialdemokraterna vill bilda en stor koalition med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som får ett majoritetsstyre.

Moderaterna vill bilda en borgerlig allians med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som får ett minoritetsstyre.

Under måndagskvällen fick Liberalernas gruppledare Börje Dovstad i uppdrag från sina medlemmar att förhandla med alliansen och nobba inbjudan från Socialdemokraterna.

Men enligt uppgifter till Sydöstran kan Centerpartiets ställningstagande göra att Liberalerna ångrar sig.

– Skulle Centerpartiet välja bort alliansen så talar en hel del för att Liberalerna gör samma sak, säger en källa med insyn i Liberalerna till Sydöstran.

Om Centerpartiet och Liberalerna vill fortsätta samarbeta med Socialdemokraterna behöver de värva över Kristdemokraterna för att få ett majoritetsstyre. Kristdemokraterna beslutade under ett styrelsemöte i måndags att inte förhandla med Socialdemokraterna.

– Socialdemokraternas koalitionsförslag ligger så pass långt ifrån Kristdemokraterna, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

Något som skulle tala för att Kristdemokraterna skulle ingår i ett S-styre är att partierna närmat sig varandra i flera Blekingekommuner.

S-ledarna Sara Rudolfsson i Olofström och Per-Ola Mattsson i Karlshamn vill båda samarbeta med Kristdemokraterna i sina kommuner.

Sandra Bizzozero (S) var fåordig om Kristdemokraterna besked.

– Vi för samtal med flera partier. Jag kan inte säga mer, säger Sandra Bizzozero.