”Utan pengarna hade vår dotter inte varit här idag”

Lyckeby Artikeln publicerades
Pappa Kristoffer med sexåriga dottern Linnea som för ett år sedan drabbade av en aggressiv hjärntumör. Den behandlas framgångsrikt i Mexiko tack vare donationer från människor över hela världen.
Foto:Privat
Pappa Kristoffer med sexåriga dottern Linnea som för ett år sedan drabbade av en aggressiv hjärntumör. Den behandlas framgångsrikt i Mexiko tack vare donationer från människor över hela världen.

Hela världen har sträckt ut en hand till deras svårt cancersjuka dotter Linnea sex år – tack vare en global insamlingssida. Snart väntar en jul hemma i Lyckeby efter hennes tionde behandling i Mexiko – som visat på sensationellt bra resultat.

– Utan den hade Linnea med största sannolikhet varit i livets slutskede nu, säger pappan Kristoffer med tacksamhet i rösten.

Sydöstran har i flera artiklar tidigare berättat om familjen Nordström från Lyckeby och cancersjuka dottern Linnea, som nu hunnit fylla sex år.

Det var i slutet av februari i år som familjen startade in insamlingssida på nätet och på bara några dagar fick man in ofattbara två miljoner kronor.

För knappt två veckor sedan kom hela familjen hem till Sverige igen, efter ett halvår i Mexiko där man framgångsrikt behandlat Linnea i hennes kamp mot en mycket aggressiv hjärntumör, DNG – Diffus pons Gliom.

– Linnea har en tumör som dubblerar sig var andra eller tredje vecka, berättar pappan Kristoffer Nordström för Sydöstran.

Men Linneas skräddarsydda behandling är dyr och avancerad. Den kallas ”intraarteriell kemoterapi” där varje behandling kostar 120 000 svenska kronor.

– Tumören krympte signifikant redan efter första behandlingen och har fortsatt att krympa sedan dess.

– Hon har också fått två olika typer av immunterapi baserade på hennes egna blod och på en biopsi av sin egen tumör som vi transporterat från Sverige till Mexiko, det är en specialgjord immunbehandling bara för henne. Hennes egna immunsystem har utbildats för att känna igen och attackera tumören nu, berättar han.

I måndags vinkade Kristoffer av dottern Linnea och frun Giedre på Kallinge flygplats. Nu väntar en tionde behandling som gett deras lilla sexåring en andra chans att överleva.

– Man andas inte ut förrän den absolut sista cancercellen är borta, men det visar sig i Linneas allmänna tillstånd. Hon springer och leker utan problem. Hon har återfått funktionen i sin högra hand, är nyfiken, skrattar och försöker nya saker.

Under några veckor hemma i Blekinge hann Linnea börja i ”nollan”, förskoleklass i Lyckeby. Den positiva utvecklingen hade inte kunnat bli verklighet utan behandlingen i Monterrey – för utan välvilliga människor, både i deras närhet och okända på nätet, hade familjens dotter varit i ett helt annat läge.

– Det är ett evigt trälande, att stå med mössan i hand på internet. Jag har alltid varit bra på att be om hjälp, men att i snart ett år ha levt på donerade pengar äter lite på en. Ibland känns det tungt när ens bästa vänner skänker oss ganska stora pengar, även om jag själv hade gjort samma sak, säger Kristoffer.

För att i nästa andetag konstatera...

– Men utan de pengarna så hade vi inte haft vår dotter i skolan i dag. Med största sannolikhet hade hon istället varit i livets slutskede med tanke på vilken aggressiv tumör hon har.

Under de sex senaste månaderna i Mexico har man lärt känna många barn och familjen med samma livsöde. Barn med samma cancerform som Linnea.

– Vi har sett fem-sex barn gå bort under vår tid där nere, så man blir hela tiden påmind hur skört livet är.

– En del barn kom i våras, andra i somras – och för en del hade cancern gått för långt.

Någon vecka innan julafton kommer familjen att återförenas igen, Linnea får träffa sin storebror Kristian igen efter ytterligare en månad i Mexico. Men i januari nästa år är pengarna slut, därför har man startat en julinsamling där målet nu är 50 000 euro, runt en halv miljon kronor. I skrivande stund har man kommit halvvägs.

– Det skulle innebära att vi klarar oss fram till april nästa år. Vi är så tacksamma för alla underbara människor som hjälpt oss, vi hoppas på ett julmirakel, säger Kristoffer Nordström.

Fotnot: På familjens hemsida kan man skänka pengar till Linneas cancerbehandling.