Vandrarhem stänger – ”Det är extremt tråkigt”

Karlskrona Artikeln publicerades
Filip Issal.
Foto: Mattias Mattisson
Filip Issal.

Trossö vandrarhem i Karlskrona stänger sin verksamhet. Anledningen är att Karlskronahem inte längre hyr ut studentlägenheter till företaget under sommaren.

– Jag är rädd att våra gäster nu kommer söka sig till annan ort, säger Filip Issal, som drivit vandrarhemmet på Bredgatan 16 i Karlskrona sedan 2013 tillsammans med sin familj.

Trossö vandrarhem har under sommaren hyrt 18 studentlägenheter av Karlskronahem som företaget använt till boende för turister. Något som skapat runt 2 500 gästnätter – men nu har det kommunala bostadsbolaget valt att inte hyra ut till vandrarhemmet längre – vilket innebär att verksamheten stänger.

– Det är extremt tråkigt att vi inte kan använda ändliga resurser bättre. En turiststad som Karlskrona behöver varje rum sommartid och från midsommar till Skärgårdsfesten är det fullbokat, säger Filip Issal.

Men Karlskronahem menar att de behöver lägenheterna även under sommaren.

– Vi har skrivit kontrakt på 10 månader med studenterna. Sedan har vandrarhemmet hyrt lägenheterna under två månader på sommaren. Men nu måste vi prioritera vår egen verksamhet - eftersom bostadssituationen är ansträngd. Vi vill inte tvinga studenterna att flytta ut över sommaren, säger Björn Eliasson, vd på Karlskronahem.

Anledningen är också att Karlskronahem behöver lägenheterna under tiden som bostadsbolaget bygger nya lägenheter på Gräsvik.

– Vi har stängt en del lägenheter under byggnationen och då behöver vi andra lägenheter till evakuering. Lägenheterna som vandrarhemmet tidigare har hyrt kommer inte stå tomma under sommaren, säger Björn Eliasson.

Filip Issal är besviken på Karlskronahem.

– Vi ville hyra ännu fler studentlägenheter sommartid av Karlskronahem för att få hit ännu fler turister till Karlskrona. Nu kommer vi hänvisas våra gäster till Svenska turistföreningens andra anläggningar i Blekinge, säger han.

– Det är tråkigt att vi tvingas lämna logibranschen, men det betyder också att fyra sommarjobbare får söka sig till annat 2018, säger Filip Issal.