Vården flyttar hem till patienten

Blekinge Artikeln publicerades
Med den digitala storsatsningen öppnas många möjligheter till vård på distans. Och inte minst ett journalsystem över alla gränser.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Med den digitala storsatsningen öppnas många möjligheter till vård på distans. Och inte minst ett journalsystem över alla gränser.

Landstinget Blekinge står inför byte av ”verktygslåda” – i en digitaliseringsprocess som kommer att innebära stora och snabbt stundande förändringar i vården; med fokus på mobilitet, och på vård betydligt närmare patienten.

– Vårt nya vårdinformationsstöd kommer på ett betydligt effektivare sätt än i dag kunna möta de krav och behov som finns på dagens och morgondagens hälso- och sjukvård, menar landstingsdirektör Peter Lilja.

– Det är hög tid att lämna det gamla systemstödet, och gradera upp oss på en rad eftersatta områden. Som att exempelvis anpassa oss till dagens alla patientrörelser över inte bara klinikgränser och mellan primär- och slutenvården, utan också över länsgränserna, berättar landstingsdirektör Peter Lilja för Sydöstran.

– Vi har också en rad patientgrupper som redan, och med än mer digitalt stöd framöver, kan sköta allt mer av sin sjukdom i hemmiljö, och slippa inläggning och sjukhusvistelse.

– Vården blir mer tillgänglig, också på distans, delaktigheten och effektiviteten ökar.

Även om Landstinget Blekinge visserligen ännu inte ser effekten av de privata Doktor-på-distansapparna i sin vårdstatistik möjliggör ett nytt vårdinformationsstöd också en kanske inte allt för framtida konkurrens.

I ett längre perspektiv kommer de nya verktygen också att påverka de framtida behoven av rent fysiska lokaler för vård i länet. – Flyttar vi vård närmare patienterna får det rimligen också sådana effekter, säger Peter Lilja.

– Det finns oräkneliga möjligheter i det nya stödsystemet. Vi går en mycket spännande framtid till mötes. Vi står verkligen inför ett paradigmskifte. Vi har kanske förlorat lite tid med vår väntan, men har å andra sidan nu hittat ett system som når upp till alla våra krav, och de är många, berättar Peter Lilja.

Det system som de berörda landstingen nu enats kring heter Cambio Healthcare Systems.

– Om inte upphandlingen överklagas kan vi ha det sjösatt och infört 2021. Om samtliga nio landsting och regioner väljer att teckna avtal kommer det att beröra en fjärdedel av landets befolkning. Till ett då totalt kontraktsvärde på 2,7 miljarder kronor, över tio år.

Landstinget Blekinges andel är 218 miljoner kronor, och då över sexton år.

– Det här är en stor och spännande investering för framtiden, med många smarta lösningar på många olika plan. För en högre kvalitet, och för en ökad delaktighet och säkerhet för både patienter och anhöriga, sammanfattar Peter Lilja.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.