Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vården flyttar hem till patienten

Landstinget Blekinge står inför byte av ”verktygslåda” – i en digitaliseringsprocess som kommer att innebära stora och snabbt stundande förändringar i vården; med fokus på mobilitet, och på vård betydligt närmare patienten.
Blekinge • Publicerad 22 december 2018
Med den digitala storsatsningen öppnas många möjligheter till vård på distans. Och inte minst ett journalsystem över alla gränser.
Med den digitala storsatsningen öppnas många möjligheter till vård på distans. Och inte minst ett journalsystem över alla gränser.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vårt nya vårdinformationsstöd kommer på ett betydligt effektivare sätt än i dag kunna möta de krav och behov som finns på dagens och morgondagens hälso- och sjukvård, menar landstingsdirektör Peter Lilja.

– Det är hög tid att lämna det gamla systemstödet, och gradera upp oss på en rad eftersatta områden. Som att exempelvis anpassa oss till dagens alla patientrörelser över inte bara klinikgränser och mellan primär- och slutenvården, utan också över länsgränserna, berättar landstingsdirektör Peter Lilja för Sydöstran.

Annons

– Vi har också en rad patientgrupper som redan, och med än mer digitalt stöd framöver, kan sköta allt mer av sin sjukdom i hemmiljö, och slippa inläggning och sjukhusvistelse.

– Vården blir mer tillgänglig, också på distans, delaktigheten och effektiviteten ökar.

Även om Landstinget Blekinge visserligen ännu inte ser effekten av de privata Doktor-på-distansapparna i sin vårdstatistik möjliggör ett nytt vårdinformationsstöd också en kanske inte allt för framtida konkurrens.

I ett längre perspektiv kommer de nya verktygen också att påverka de framtida behoven av rent fysiska lokaler för vård i länet. – Flyttar vi vård närmare patienterna får det rimligen också sådana effekter, säger Peter Lilja.

– Det finns oräkneliga möjligheter i det nya stödsystemet. Vi går en mycket spännande framtid till mötes. Vi står verkligen inför ett paradigmskifte. Vi har kanske förlorat lite tid med vår väntan, men har å andra sidan nu hittat ett system som når upp till alla våra krav, och de är många, berättar Peter Lilja.

Det system som de berörda landstingen nu enats kring heter Cambio Healthcare Systems.

– Om inte upphandlingen överklagas kan vi ha det sjösatt och infört 2021. Om samtliga nio landsting och regioner väljer att teckna avtal kommer det att beröra en fjärdedel av landets befolkning. Till ett då totalt kontraktsvärde på 2,7 miljarder kronor, över tio år.

Landstinget Blekinges andel är 218 miljoner kronor, och då över sexton år.

– Det här är en stor och spännande investering för framtiden, med många smarta lösningar på många olika plan. För en högre kvalitet, och för en ökad delaktighet och säkerhet för både patienter och anhöriga, sammanfattar Peter Lilja.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons