Varning för blötsnö och hård vind

Blekinge Artikeln publicerades
Det ska snöa och blåsa rejält i södra Sverige under onsdagen.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Det ska snöa och blåsa rejält i södra Sverige under onsdagen.

Mängder av varningar för besvärligt väder med snö, regn och blåst har placerats ut på SMHI:s Sverigekarta.

Nu drar ovädret in över landets södra delar – och fortsätter sedan norrut.

Klass 1-varningar för allt från kuling till höga vattenstånd och snöfall är utfärdade längs stora delar av landets kuster, men också för bland annat Kattegatt, Skagerack, Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken.

– Snöfallsområdet kommer in västerifrån och fortsätter österut. Det berör Götaland, Svealand och Norrland och därför ligger många varningar i flera olika landsdelar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Värst blir det i väst med klass 2-varningar i Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. Där väntas ett "mycket besvärligt väder", enligt SMHI.

– Det kommer en del snö samtidigt som det blåser. Den kombinationen gör att det kan bli extra besvärligt, säger Sandra Andersson.

Upp till 10–15 centimeter blötsnö väntas i de områdena, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.

– När det blåser mycket finns det risk att träd faller över spår och kontaktledningar och därför riskerar tåg att bli stående strömlösa. Det vill man inte utsätta passagerare för, av säkerhetsskäl kör man därför inte tåg på sträckor som man vet är känsliga för starka vindar, säger Agneta Eklund, vid Trafikverkets pressjour, och förklarar att det finns avstängda sträckor i såväl syd som väst.

Hastigheten på Öresundsbron begränsas till 50 kilometer i timmen på grund av de hårda vindarna. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron, enligt Öresundsbrokonsortiet.

Regn och blötsnö har redan dragit in. Och senare under förmiddagen tilltar vinden.

– Snöfallet passerar under dagen för Götalands del. För Svealand och vidare upp över Norrland är det kvar under kvällen och natten, åtminstone nederbörden, säger Sandra Andersson.

Fakta

Klass 2-varning vid snö

Definitionen för en klass 2-varning för snöfall med kraftig drivbildning är: Det väntas minst 12 millimeter snö (i smält form) inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 meter per sekund).

Medför stora trafikproblem. Om det är nära nollgradigt kan det även bli störningar för el och teletrafik.

Källa: SMHI

Visa mer...