"Vi accepterar självklart inte barnäktenskap"

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

Hur ska kommunen jobba för att det inte ska förekomma några barnäktenskap? Ämnet skapade het debatt under kommunfullmäktige.

Under torsdagens kommunfullmäktige frågade oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) om socialen placerar minderåriga flickor i samma boende som vuxna män som de är gifta med eller lever i äktenskapliga förhållanden med, eller om det har skett tidigare. Hon ville också veta vad Ingrid Hermansson menade att göra för att det inte skulle ske i framtiden.

Svaret hon fick var att Karlskrona kommun inte accepterar barnäktenskap men att allt inte är svart eller vitt då man enligt lag alltid ska göra en individuell bedömning och utreda varje flicka som kommer hit noga. 2016 tilläts två unga tjejer, varav en var gravid och en hade ett litet barn, bo tillsammans med barnets pappa i varsin lägenhet.

– Jag tycker faktiskt att det är svart och vitt. Det är aldrig acceptabelt att placera minderåriga med vuxna, sa Camilla Brunsberg och lyfte fram Göteborg som ett bra exempel där man placerar minderåriga på HVB-hem och vuxna på Migrationsverkets boende tills de fått sin asylansökan prövad.

– Man behöver skilja dem åt från början och utreda noga om det ligger tvång bakom eller inte. Vill flickan verkligen bo ihop med den här mannen när hon får reda på sina möjligheter i Sverige? När de har fått asyl kan de bo ihop igen om de vill, sa Morgan Kullberg (M).

En motion om placering av minderåriga i äktenskap återremitterades för ett par veckor sedan av kommunstyrelsen i väntan på nya direktiv från bland annat Socialstyrelsen.

– SKL håller också på att ta fram föreskrifter åt kommunerna, upplyste Ingrid Hermansson.

– Och barnäktenskap ska inte förekomma framöver!