”Vimil blev min livlina”

BLEKINGE Artikeln publicerades
– Att drabbas av den stora livsförlusten är en smärtsam och lång process där samhället många gånger har svårt att stödja och hjälpa till.
Foto: Mattias Mattisson
– Att drabbas av den stora livsförlusten är en smärtsam och lång process där samhället många gånger har svårt att stödja och hjälpa till.

– Föreningen Vimil (Vi som mist någon mitt i livet) blev min livlina.

– Den 20 januari anordnar nätverket Vimil i Blekinge en träff för dem som mist någon. Den äger rum i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Ronneby. Vimil är en nationell föreningen, men när jag drabbades av sorg hade jag inte hört talas om den tidigare, säger Jessica Andersson.

– Jag fick veta att föreningen fanns när jag deltog i en Facebook-grupp som handlar om hur det är att äga husbil. Jag behövde praktiska råd eftersom jag och min man ägde en husbil. Jag förklarade situationen och då var det en kvinna som dels gav mig de tekniska råd jag bett om, men som också gav tips om Vimil. Det är betydelsefullt att träffa andra som också drabbats av sorg, dels för att stötta, men också för att få praktiska råd i samband med exempelvis bouppteckning.

Fakta

Så kan du stötta

Vimils råd hur man kan hjälpa någon i sorgen

Hör av dig, den sörjande orkar inte ta initiativ

Erbjud mat och dryck

Krama och håll om

Var till tröst genom din närvaro

Lyssna, håll ut, lyssna om och om igen

Respektera den sörjandes känslor

Jämför inte med andra förluster

Erbjud praktisk hjälp och föreslå tidpunkt

Fortsätt ta regelbunden kontakt och bjud in till aktiviteter

Bryt inga löften

Ha tålamod, att sörja tar flera år

Uppmuntra att träffa andra sörjande

Visa mer...

– I Vimil har alla det gemensamt att vi förlorat någon som var – och är – mycket viktig för oss – och att vi därför har förlorat fotfästet i tillvaron. I Vimil stödjer vi varandra på bästa sätt vi kan och får själva stöd när det krisar. Att drabbas av den stora livsförlusten är en smärtsam och lång process där samhället många gånger har svårt att stödja och hjälpa till.

Kontaktuppgifter, Vimil i Blekinge tel: 0702-53 29 09, 0767-142199 eller gå in på hemsidan www.vimil.se.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.