Yaman från Aleppo – en överlevare mot alla odds

Karlskrona Artikeln publicerades
– Jag stoppades av IS under flykten till Turkiet, men de betraktade mig då som handikappad och utan värde, så jag fick fortsätta, berättar Yaman Masri.
Foto: Mattias Mattisson
– Jag stoppades av IS under flykten till Turkiet, men de betraktade mig då som handikappad och utan värde, så jag fick fortsätta, berättar Yaman Masri.

Efter tretton månader av svält och tortyr, bland annat dagliga elchocker, fick Yaman Masri, 27, välja mellan bussen till det civila sjukhuset i stan, till mat och vård – och bussen tillbaka till militärfängelset, och döden.

Nu, märkt men förhoppningsfull, drömmer han om en framtid i Sverige.

Tidigare i kväll berättade kemisten Yaman Masri från Syrien om sin uppväxt och sitt politiska uppvaknande i det Aleppo som i dag mest fortfarande består av ruiner.

Han gjorde det under ”En kväll för medmänsklighet”, i Trefaldighetskyrkan.

Och det har varit en minst sagt omtumlande resa, till den situation han befinner sig i idag, om än fortfarande otrygg, och oviss. Hans politiska uppehållstillstånd går ut nästa höst.

Men – han har hunnit långt i sin ”försvenskning”. Ett och ett halvt år efter att ha uttalat sina allra första svenska ord pratar han svenska i det närmaste flytande, och förstår i princip allt. Han pluggar svenska, engelska och samhällskunskap på en nivå som snart leder honom tillbaka till universitet, och en socionom- eller lärarutbildning.

Om allt går vägen.

Han har dessutom gjort en raketkarriär inom Centerpartiet, bland annat som ”integrationsspecialist”, och med chans redan till nämnduppdrag.

– I Syrien kunde du ha två politiska val; foga dig eller dö. Därför är det underbart att se hur politiker i en sann demokrati som Sverige kan ha helt olika åsikter, men ändå tycka om och respektera varandra.

Yaman Masri tog upp kampen mot orättvisor under universitetsåren i Aleppo, engagerad i Amnesty. Så intensivt att han så småningom greps av regimens utskickade, och sattes i säkerhetsfängelse, som ”misstänkt inflytelserik uppviglare”.

– De försökte tvinga ur mig erkännanden genom tortyr, och svält. Det drog av mig mina naglar, drog ut tänder, gav mig elchocker. Jag rasade 36 kilo, berättar Yaman för Sydöstran.

I säkerhetsfängelset i Damaskus såg han många medfångar dra sina sista andetag.

I månader tvingades han sitta på huk i en trång cell, i kompakt mörker.

Bara något år mellan bilderna. På den högra, från fängelset i Damaskus, vägde han rasat 36 kilo.
Foto: Privat
Bara något år mellan bilderna. På den högra, från fängelset i Damaskus, vägde han rasat 36 kilo.

Hans familj lyckades så småningom köpa honom en vårdplats, för 12 000 dollar – och efter 13 månader hamnade han till sist också inför en domare, som gav honom tre veckor på sig att lämna Syrien ”för alltid”. Annars skulle han skickas tillbaka till militärfängelset, och fortsatt tortyr.

– Då fick jag också chans att ringa till mina anhöriga, men de hade redan givit upp hoppet om mig. De var övertygade om att jag var död.

Under tiden hade IS tagit kontroll över ”hans” stadsdel i Aleppo. För lånade pengar lämnade Yaman Masri Syrien för Turkiet, där han blev medicinsk koordinator för hjälpsändningar till Aleppo, men även där upptäckte han snart att hans liv var i fara. En lejd mördare, bara 15 år, sköt hans bäste vän och flyktkamrat.

Det var då han började sin långa resa till Sverige, i en av ”dödsbåtarna” över Medelhavet.

Och hamnade på flyktingförläggningen i Fur.

– Jag var sjuk, fysiskt som psykiskt, och illa åtgången av all tortyr. Men nu mår jag allt bättre, och nu vågar jag också börja drömma om en framtid igen. Kanske som en mänsklig bro mellan alla de barn med sämre förutsättningar som fastnar någonstans mellan grundskolan och gymnasiet, funderar han.

– Ett bevis på att det ändå går. Med snabba åtgärder, med undervisning, sysselsättning och språkträning.

– Då har jag inte gjort min långa resa förgäves, menar Yaman Masri.