Kitty ser på världen

Vintagedrömmen

Kitty ser på världen Artikeln publicerades

Galge efter galge med paljettklänningar och underbara femtiotalskreationer fyller mitt synfält och modemonstret inom mig skriker av lycka. Jag är omringad av vackra kläder och smycken, och när jag väl ser prislapparna blir glädjen nästan oumbärlig.

Precis som en dröm?

Jag drar fingrarna över en Chanelkofta och njuter av det mjuka tyget. När jag väl vågar kolla priset, och ser att den dessutom bara kostar tvåhundra kronor blir jag alldeles snurrig i huvudet. Hur kan något så fint vara så billigt? En fattig student som jag borde väl aldrig ha råd med sådan kvalité?

När jag väl lämnar affären gör jag det med två proppfulla tygkassar och världens största leende på läpparna. Det känns som att jag har shoppat nog för en hel livstid, men ändå är samvetet helt rent och plånboken nästan lika stor som innan. Dessutom gick vartenda öre av denna minimala utgift direkt till välgörenhet, och trots att jag har händerna fulla av nya fynd har inga extra kemikalier eller utsläpp förpestat miljön för min skull.

Precis som en dröm?

Design och mode är två passioner jag inte vill vara utan, men jag ser ingen njutning i att utöva sitt intresse på bekostnad av vår planet. Istället bör man tänka efter en extra gång, använda sitt sunda förnuft och lära sig förena nöje med nytta.

Faktum är att tack vare alla underbara loppisar, klädbytardagar, secondhandaffärer, vintagebutiker och köp- och säljmarknader på internet har utbudet av klimatsmart shopping aldrig varit större och det är dessutom sjukt enkelt att sälja vidare det man själv tröttnat på. Möjligheterna är alltså oändliga för den som med god karma vill pimpa sin garderob med unika kvalitetsplagg och festblåsor för en ringa slant.

Dessutom visar undersökningar att det går åt ungefär 97 procent mindre energi om man köper en tröja eller ett par jeans på secondhand, jämfört med om man köpt samma plagg nytillverkat. Plus att det är både billigare och finare med kläder som blivit lite snyggt slitna.

Ja, vintage gott folk. Precis som en dröm?

Fast på riktigt.