Kultur & Nöje

Hvem er mannen bakom Karsten?

Karlskrona Artikeln publicerades
Komikern Patrik Larsson, 45, är mannen bakom det danska mediet Karsten Torebjer som gör succé sin ”En øvernäturligt roligt humorshow”. På onsdag kommer han till Konserthusteatern i Karlskrona.
Foto:Robert Eldrim
Komikern Patrik Larsson, 45, är mannen bakom det danska mediet Karsten Torebjer som gör succé sin ”En øvernäturligt roligt humorshow”. På onsdag kommer han till Konserthusteatern i Karlskrona.

Säg ”Patrik Larsson”... vem?

Säg ”Karsten Torebjer” så dyker ett danskt fake-medium upp – i Karlskrona på onsdag kväll.

Vad får du om du sätter ihop en hederlig gammal pottfrilla, en brun kavaj, en röd polotröja och ett par uppspärrade ögon?

Jo – en oärlig dansk vid namn Karsten Torebjer som maniskt försöker övertyga omgivningen om sina övernaturliga förmågor – men i själva verket är han bara ute efter dina pengar. På onsdag kväll är det dags för Konserthusteatern i Karlskrona.

När han var i Örebro nyligen hände detta.

Det är en figur som skymtat förbi via olika tv-program de senaste åren, men framförallt genom spridning i sociala medier. Låtsasdansken har blivit ett kultfenomen och just nu är Karsten ute på en Sverige-turné där han även gjorde en u-sväng över sundet – till Danmark!

– Och jag som inte kan ett ord danska. Min tes är att sedan han kom till Sverige så har hans språk slipats bort och blivit till svanska, skrattar ståupp-komikern Patrik Larsson, 45, som är mannen bakom herr Torebjer.

Ja, hur var det att åka till ”fiendeland”?

– Det var fantastiskt roligt. Men jag ska ärligt säga att 98 procent i publiken var svenskar som hade tagit sig över och två procent förvirrade danskar som inte visste vad de hade köpt biljett till...folk som åker från Sverige till Danmark för att se en fejkdansk och ett fake-medium, det är fel på så många olika nivåer.

Karaktären dök upp i Patriks huvud på ett hotellrum för åtta-nio år sedan efter ett stand up-gig.

– Jag satt och såg repris-tv dagen efter, det var ett av de där första programmen om andar. Tror det var med Malin Berghagen. Där var det en dansk man som var inbjuden i ett hus, han skulle känna av energi och spöken. Och jag tänkte ”men gubben är ju full, en ren bluff. Vem lurar han egentligen?", minns Patrik Larsson.

Sen blev det larv på scenen dagen efter och där och då föddes Karsten Torebjer.

– Det var något där, nu har han blivit en stor del av mitt liv. Jag vill vara en liten sticka i alla olika mediums fingrar.

Och han göds mycket via sociala medier, framförallt på den officiella Facebook-sidan som har 60 000 följare.

– Den är extremt viktigt, jag kämpar stenhårt med det hela tiden, säger den förre reklammakaren.

– Det räcker inte bara att säga ”kom till min show” utan man måste ge något mer. Jag försöker vara duktig med att bjuda på kul klipp eller ett skämt som folk sedan kan dela vidare. Vi har byggt hela den här turnén via sociala medier.

Varför har han blivit så populär tror du?

– Folk tycker det är kul med danskan generellt sätt och sedan försöker Karsten hela tiden för att sedan falla på eget mynt.

Man kan redan ana att Patrik själv inte tror på det övernaturliga.

– Inte alls! Jag tycker bara de bluffar, jag tycker det är synd om dem som är i sorg eller letar efter något. Men om man verkligen kan bevisa det för mig, då får jag väl omvärdera Karsten också.

PROFIL

”Jag kan inte ett ord danska”

Namn/ålder: Patrik Larsson, 45.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm med frun Annika och sonen Jesper, 20.

Bakgrund: Före detta reklamradiomakare som gled in på stand up-scenen och sedan blev komiker/skådespelare på heltid för 20 år sedan.

Har varit med i: Mest känd för karaktären Karsten Torebjer på SVT och TV 4. Har även bland annat medverkat i tv-produktioner som Morgonsoffan, Cirkus Möller, Kvarteret Skatan och Hem till Midgård.

Bästa humorserie: ”Family Guy, den överlägset roligaste serien och helig för mig och min son Jesper”.

Favorit stand-up: ”Jimmy Carr, arrogant brittisk snobb som är ful i mun”.

Bästa sidan med Karsten: ”Man gillar honom trots att han är oärlig”.

Sämsta sidan med Karsten: ”Man gillar honom trots att han är oärlig”.

Mitt förhållande till Karlskrona: ”Jag kan inte säga...åhhh, Karlskrona...första gången jag är i där. Men jag tänker på hav och söderut, även om jag ibland blandar ihop det med Karlskoga som gör bomber och granater...”

Sin danska: ”Jag kan inte ett ord danska, Karstens danska har slipats bort sedan han flydde till Sverige. Han pratar svanska”.

Om han har någon Karsten-gen i sig:Jag hoppas jag är hans motpol. Men jag är bra på att improvisera när jag ställs mot väggen, precis som Karsten”.

Sina föreställningar: ”Jag tar upp mycket folk i publiken och jönsar med dem, de måste vara på alerten”.

Aktuell: Ute på Sverigeturné med sin show ”Karsten Torebjer – Psychic Medium”.

Visa mer...