Kultur & Nöje

Så här lät årets version av Stilla Nätters Kapell

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Foto:Stefan Andersson

Premiären av 2014 års version av Stilla Nätters Kapell är över. Så här lät det när kapellet intog Eriksberg på lördagskvällen.

Under lördagskvällen hade Stilla Nätters Kapell premiär för fjärde året i rad. På scen stod bland andra den skivaktuelle Olle “Faråker” Blomström och Royal Republics sångare Adam Grahn då kapellet intog ett fullsatt Eriksberg.

Ett tunt lager snö hade fallit och lagt sig till ro över Eriksberg under lördagen. På kvällen tog sig 355 personer längs den upplysta vägen in i naturreservatet för att lyssna på en stämningsfull mellandagskonsert som är något utöver det traditionella. Vill man höra mer julmusik så är Stilla Nätters Kapell nämligen fel plats att vända sig till - det är istället en arena för artisterna i kapellet att tolka och framföra låtar som betyder extra mycket för dem. Konceptet har visat sig vara mycket uppskattat - sedan premiären i Karlskrona år 2011 har samtliga konserter sålt slut.

– Det är en bisarr och schizofren upplevelse, ofta vet inte publiken riktigt vad de varit med om när de går härifrån, säger Oskar Appelqvist i mikrofonen och möts av ett varmt skratt. Han visar sig ha rätt. Musikstilar, låtar och tempon blandas friskt - dobro möter fiol, David Bowie möter dragspel, välstämd repetition möter karismatisk improvisation, sprudlande scenglädje möter känsloladdade sångtexter - somliga skrivna av artisterna själva, andra noggrant utvalda.

Störst applåder för kvällen fick Faråkers egenskrivna Villa Dovre och Adam Grahns gripande tolkning av Nothing Else Matters. Trots, eller tack vare, det bisarra i blandningen av musik och artister så verkar kvällen ha gått hem hos publiken - konserten avslutades nämligen med jubel och stående ovationer.

Linus Norda…

Adam Grahn

Lovisa Birgersson