Kultur o Nöje

Igelström från Karlshamn i fint sällskap

Stockholm Artikeln publicerades
Foto:Maja Suslin/TT

Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg – och före detta simmaren Emma Igelström från Karlshamn.

I jubileumssäsongen av SVT:s "Mästarnas mästare" möts tidigare deltagare – men den här gången tävlar de i lag.

SVT-programmet "Mästarnas mästare", där olika sportprofiler tävlar i olika slags grenar, fyller tio år nästa säsong. Därför har tv-kanalen valt att göra om upplägget i tävlingen.

I stället för att deltagarna tävlar individuellt är de nu indelade i olika lag. Dessutom är det enbart tidigare deltagare som gör upp om titeln i "Mästarnas mästare".

"Jag tycker att det ska bli jättekul att få vara med i "Mästarnas mästare" igen. Det ska bli intressant att se hur vi individuella skidåkare klarar oss emot lagidrottare i denna lagtävling. Kul också att få bilda lag med Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg, som är trevliga tjejer. Jag har goda minnen från förra gången och med åren glömmer man ju bort hur tuffa vissa moment var, som tur är", säger Ingemar Stenmark i ett pressmeddelande.

De tre utgör skidlaget. Magdalena Forsberg, som vann programmet 2013, ser fram emot att tävla tillsammans med Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg.

– Jag har fantastiska lagkamrater. Vi är ju sådana himla tävlingsmänniskor vi tre i laget, så vi får väl lita på det, att det räcker långt. Men sedan vet jag ju vilka andra som ska vara med också, det är grymma konkurrenter, så det där är inte lätt att ta hem inte, säger hon.

En motståndare till skidlaget blir den före detta boxaren Armand Krajnc, som vann "Mästarnas mästare" 2010. Han ingår i det så kallade kraftlaget, och går in med inställningen att vinna.

– Jag tycker alltid att det är roligt på tävling. Tycker man att det är roligt, då stimuleras endorfinerna och då blir det också ett bra resultat. Tomas Johansson vann jag över i finalen sist, så det blir kul att vi ska köra tillsammans, säger han.

Peter Forsberg (vinnare 2016) medverkar även han i jubileumssäsongen.

– Det kommer att bli tufft, och det är otroligt bra namn som man kommer att få möta så det är inte bara att åka ner och lägga sig på latsidan, säger han.

TT: Hur kommer det bli att möta andra tidigare vinnare?

– Det är några stycken som verkligen har imponerat när de vunnit. Det är inte som att man inte kommer att vara nervös innan det här börjar köra igång. Magdalena och hennes performance där nere var riktigt bra, Ingemar också. Det kommer att bli hårt, säger Peter Forsberg.

Förutom att alla deltagare i säsong tio har medverkat tidigare, så finns två av de tidigare vinnarna i skidlaget. Men Anders Wistbacka, projektledare för "Mästarnas mästare", menar att det inte har någon betydelse.

TT: Blir det inte ojämlikt?

– Jag brukar få den frågan ofta i vanliga "Mästarnas mästare", och då säger jag att det ju är att du ska vara allsidig, och det är det som krävs. Någonstans tror jag att det är det som krävs här också. Vi kommer ju anpassa tävlingarna efter lag. Bevisligen är de väldigt bra, men hur går det för dem i lag? Det återstår att se. Men visst kan man se dem som någon form av favoriter när de är i det laget, när de har två av vinnarna i sitt lag, säger han.

Fakta

Deltagare i "Mästarnas mästare" 2018

Boll-laget: Kennet Andersson (fotboll, deltog 2016), Jesper Blomqvist (fotboll, deltog 2013), Magnus Wislander (handboll, deltog 2012).

Friidrottslaget: Malin Ewerlöf (löpning, deltog 2013), Erica Johansson (längdhopp, deltog 2009), Mattias Sunneborn (längdhopp, deltog 2014).

Kraftlaget: Sara Dikanda Eriksson (brottning, deltog 2015), Tomas Johansson (brottning, deltog 2010), Armand Krajnc (boxning, deltog 2010).

Simlaget: Emma Igelström (simning, deltog 2009), Louise Karlsson (simning, deltog 2010), Anna Lindberg (simhopp, deltog 2013).

Skidlaget: Ingemar Stenmark (alpint, deltog 2011), Pernilla Wiberg (alpint, deltog 2012), Magdalena Forsberg (skidskytte, deltog 2013).

Skridskolaget: Peter Forsberg (ishockey, deltog 2016), Pelle Fosshaug (bandy, deltog 2009), Maria Rooth (ishockey, deltog 2017).

Visa mer...

Fakta

Nya upplägget

Totalt kommer 18 gamla deltagare att tävla i tioårsjubileet av SVT:s "Mästarnas mästare". I stället för att, som i tidigare säsonger, tävla individuellt har deltagarna nu delats in i lag med andra som har tävlat inom sporter som liknar ens egen.

Exempelvis har det bildats ett skidlag, ett friidrottslag och ett boll-lag.

Lagen är indelade i två olika grupper som tittarna får följa i de olika programmen, varje grupp i sin tur består av tre lag. Ett lag kommer dessutom att åka ut i varje nattduell.

Till slut står ett lag som segrare i "Mästarnas mästare", till skillnad från tidigare år då en person har kammat hem priset.

"Mästarnas mästare" 2018 spelas in i Grekland.

Visa mer...