Ledare Sydöstran

Åtta dagar i Almedalen

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Åtta dagar med politiska tal och seminarier i Almedalen är i mastigaste laget. Även en politisk nörd som jag själv kroknade när det blev helg. Jag orkade inte höra ett politiskt tal till på lördagen när det var Centerns dag med Annie Lööf.

Jag behövde återhämtning från svensk inrikespolitik en dag i Almedalsveckan. Jag tog det lugnt på lördagen.
Alla andra dagar var fulla med utspel, presskonferenser, tal och seminarier. Många förståsigpåare tycker att Almedalen bara är ett jippo för den politiska och mediala eliten.
Det ligger en del i kritiken. Det finne ett klegg (för att låna Håkan Juholts begrepp) mellan journalister och politiker i Almedalen. Det är ett stort kompisgäng som möts under otvugna former. Själv vill jag hålla mig borta från detta klegg så mycket jag förmår. Det räcker med sossarnas stora mingel med Löfven och Jämtin som värdar.
I år var det Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein som höll en utfrågning med arbetarledaren och en norsk mångmiljonär som driver en världsomspännande hotellkedja. Bättre kunde inte arbete och kapital bli ett klegg i en av Visbys slottsruiner. Men det blev ett underhållande samtal om den svenska och nordiska samhällsmodellens förtjänster.
Sju partier i riksdagen är i grunden överens om att värna denna modell. I vart fall i retoriken på den högra planhalvan. Det åttonde partiet vill göra skillnad mellan folk och folk med skilda etniska bakgrunder. Det mest upprörande under Almedalsveckan var att ett öppet nazistiskt parti, Svenskarnas Parti fick tala öppet på allmän plats. Tack och lov blev det inga våldsamheter. Hur tänkte polisen?
Almedalen är i sina bästa stunder en demokratisk festival där åsikter bryts. Det är en djupt sympatisk tanke med Almedalen. Det är sympatiskt att alla seminarier är gratis. Det gör att den är öppen och tillgänglig för alla med de mest skilda intressen. Inget ämne är för litet eller för stort utan att det finns ett seminarium om det. Nästa år är det supervalår och det kommer säkert att bli en elektrisk stämning i Almedalen.
Tack Olof Palme för att du höll det där talet på lastbilsflak vid ringmuren 1968. Du skapade en tradition som mycket väl kan gå på export till andra länder. Vi ska vara rädda om våra politiska mötesformer. Det är mycket bättre att människor möts i verkliga livet och inte bara på Internet.