Ledare Sydöstran

Barn får mindre tid med föräldrarna

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

KRÖNIKA Christina Mångård


Tiden räcker helt enkelt inte till. Allt som måste göras tynger oss och nu får vi tips i varenda tidning om vad vi kan göra för att tagga ner och ta det lite lugnare inför julen. Vi måste sluta stressa ihjäl oss, men vi vill ju så gärna hinna göra klart allt det där som hör julfirandet till. Föra vidare alla trevliga traditioner. För barnens skull.

Men barnen bryr sig inte så mycket om saker eller kläder. Sällan heller om julskinkan eller julgardinerna. De vill mest av allt bara få vara med sina föräldrar. Därför är just tid den bästa julklappen till barnen.
Det är inte så förvånande att en ny forskningsrapport visar att barn i alla åldrar får allt mindre tid tillsammans med sina föräldrar. Bara under de senaste tio åren har de minsta barnens tid med sin mamma minskat med två timmar om dagen. Än mindre tid hinner ensamstående mammor umgås med sina barn. Och minskningen gäller för barn i alla åldersgrupper.
En förklaring är förstås att barnens dagar på förskolan och på fritids har blivit allt längre. Barnomsorgen växer mer och mer och man låter barn till föräldralediga gå till förskolan. Även små barn kan ha egna aktiviteter då ingen av föräldrarna är med.
Men för att mamma och pappa ska hinna med allt som måste göras delar gärna föräldrarna på sig och tar med sig ett barn. Det är rationellt och enklare att umgås med bara ett barn i taget. Men mamma och pappa är självklart medvetna om att de ägnar alldeles för lite tid åt sina barn. Därför går de omkring med ett ständigt dåligt samvete och de vet att det inte är bra för barn att vara för långa dagar på förskolan så det dåliga samvetet växer med åren.
Barn tillbringar mest tid tillsammans med sin mamma, även om båda föräldrarna arbetar heltid. Så är det. Och tonårsbarn önskar sig mer kontakt med sina föräldrar. Tre minuter om dagen pratar de med pappa och fem minuter med mamma. Så lite tid har någon kommit fram till att tonårsbarn pratar med sina föräldrar. Alltså pratar, inte tjatar. Och när de är tillsammans sitter de framför teven eller vid matbordet. Tiden för tevetittande har ökat medan tiden för idrott och friluftsliv tillsammans med föräldrarna har minskat.
Till sist är barnen trots allt ganska nöjda med den tid de tillbringar tillsammans med sina föräldrar. Och nio barn av tio tycker själva att de får lagom mycket tid med föräldrarna. Men de vill ändå ha mer.