Ledare Sydöstran

Bisarrt neka samtal om äldrevården

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Kritiken mot äldreomsorgen växer i Karlskrona. Det kanaliseras i en facebook-grupp som kallas Vi som är äldrevården. Mycket tyder på att denna facebook-grupp också leder till motsvarande grupper i andra kommuner. Även anhöriga till äldre bildar en facebook-grupp. Det är en opinion som ingen ansvarig politiker eller chefstjänsteman har råd att nonchalera.

Ingen ska tro att frustrationen och kritiken ebbar ut. Tvärtom. Undersköterskorna Selma Mathiasdottir och Cecilia Neundorf var mycket besvikna på ansvariga politiker i äldrenämnden igår. De kom inte efter inbjudan till Militärhemmet. Jan-Åke Nordin, M, ordförande och Kent Lewén, FP, 1:e vice ordförande i nämnden dök aldrig upp. De hörde inte heller av sig.
Men undersköterskorna i facebook-gruppen ger sig inte. De fortsätter att bjuda in politikerna. Men de vill inte fortsätta att kommunicera via media. På nyhetsplats idag säger Jan-Åke Nordin, M, att Selma Mathiasdottir kommer att bjudas in. Men det är inget facebook-gruppen vet något om. Eller är intresserad av.
Frågorna blir hängande i luften. Det borde vara en självklarhet att politiker kommer när de blir inbjudna. Undersköterskorna vill ha förklaringar direkt av politikerna. Aldrig tidigare har en stor yrkesgrupp utanför partier och fackföreningar tagit initiativ till möte om krisen i äldreomsorgen. Politikernas icke-agerande spär på politikerföraktet varje dag som går. Oppositionsrådet Catharina Holmberg, S. fanns på plats igår i Militärhemmet. Och det är väl där skon klämmer. De borgerliga politikerna buntar ihop facebook-gruppen med socialdemokraterna.
Facebook-gruppens sätt att bedriva opinion ogillas av politikerna. Läget är låst. Undersköterskorna tänker inte komma till politikerna för att samtala på deras villkor. I facebookgruppen råder stormötesdemokrati. Beslutet att bjuda in politikerna har fattats kollektivt. Det som nu pågår mellan äldreomsorgens hårt arbetande och lojala kvinnor (även enstaka man) och äldrepolitikerna är bisarrt. Omsorgspersonalen som varnar för sjunkande kvalité i omsorgen kan aldrig ha fel. Det borde diskuteras i en öppen dialog.
Sydöstrans läsare minns i höstas hur det gick till när Sunnateatern skulle läggas ned. Plötsligt skulle den räddas. Kommunalråden Camilla Brunsberg, M och Börje Dovstad, FP, agerade. Det är dags att kommunalråden agerar igen - över politikerna i nämnden.