Ledare Sydöstran

Borgarna spretar i landstinget

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Nu har alla partier i landstinget lagt sina budgetar - utom ett. Sverigedemokrater har ännu inte synts till. Partiet kanske kommer med ett papper snart? De rödgröna med S, MP och V styr i majoritet. Landstinget har efter den stora oredans tid i början av mandatperioden kontroll på pengarna idag.

Igår presenterades ett delårsbokslut för landstingsstyrelsen. De flesta kurvor pekar rätt. Förhoppningar riktas mot finansminister Borg att han släpper fram ett nytt skatteutjämningssystem i höst som innebär en budgetförstärkning på 40 miljoner för landstingsvården i Blekinge.
Efter förtroendekrisen för några år sedan när avgångsropen skallade utanför Wämö Center kan finanslandstingsrådet Kalle Sandström, (S), satsa igen. Bland annat på en operationsrobot.
De majoritetsstyrande rödgröna partierna kan gå stärkta ut i nästa års valrörelse. De kan försvara sin skattehöjning på 80 öre. Enigheten är viktig för ett fortsatt majoritetsstyre. Minoritetsstyrningen av Karlskrona kommun är ett avskräckande exempel på hur parlamentarisk röra undergräver ekonomin.
På den borgerliga sidan i landstingspolitiken spretar det rejält. Fyra borgerliga oppositionspartier har lyckats med att presentera tre olika budgetalternativ. Moderaterna har ett alternativ med ambitioner att sänka skatten med 15 öre eller mer om skattutjämningen gynnar Blekinge i höst. Även Centern vill sänka med 15 öre.
De andra borgerliga partierna (FP och KD) är mer försiktiga med skattesänkningslöften. I praktiken har den borgerliga oppositionen accepterat stora delar av de rödgrönas skattehöjning. Blekinge är inte heller ensam om höjd skatt. Borgerligt styrda Kronobergs landsting är i färd med att höja skatten med över 50 öre nästa år.
Kronoberg gick med underskott ifjol, likaså vården i Skåne. Alla landsting brottas med ekonomiska bekymmer. Det gäller även primärkommunerna - undantagen är de oftast borgerligt styrda lågskattekommunerna kring våra storstäder. Där bromsar man så mycket man orkar för att slippa betala in mer pengar till skatteutjämningssystemet. Det stör i Rosenbad. Att högerregeringen vill införa fler jobbskatteavdrag ställs mot skattehöjningar i kommunsektorn.
De enda som väcker upp hetare känslor i landstingspolitiken i Blekinge är engagemanget i ett vindkraftverk. De rödgröna vill spara energikostnader på verket. Centern tror mer på solceller. De frågorna avgör inte landstingsvalet nästa år.