Ledare Sydöstran

Borstade sverigedemokrater?

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

I svensk väljaropinions sammanställning i går i SR Ekot av fem mätningar i oktober ökar Sverigedemokraterna (SD) till 7,7 procent, från 6,4 procent i september.
Man kan analysera hur SD ska etiketteras: främlingsfientligt, invandringskritiskt eller högerpopulistiskt.

Och man kan jämföra utvecklingen för SD och andra nyare partier, som Miljöpartiet (MP). Eller partier av liknande typ som funnits, som Ny Demokrati. Man finner då att SD växt snabbare än MP, särskilt på riksplanet. Å andra sidan har SD inte lyckats så bra i kommuner och landsting utöver i några sydsvenska län.
Även om SD kom in i 144 av 290 kommuner i valet 2010 har partiets företrädare i många av dessa fullmäktigen hoppat av, bytt parti eller varit passiva. MP arbetade ganska stabilt i många kommuner i flera mandatperioder innan partiet blev etablerat i riksdagen. Ny Demokrati kom in i många kommuner samt riksdagen snabbt, med nästan sju procent, 1991. Men partiet slets 1994 sönder internt.
Innan det nådde Ny Demokrati 1992 och 1993 framgångar på över tio procent i mätningarna. Det ökade stödet gick ut över den moderatledda regeringen då. Framgångarna nu för SD, mitt i mandatperioden under en moderatledd regering, liknar den för Ny Demokrati 1992-93. SD verkar nu vinna främst tidigare moderata väljare, enligt Ipsos mätning i fredags.
Ny Demokrati tog i valet 1991 väljare från både S och M, men fick sedan en mer borgerlig väljarkår. Geografiskt var Ny Demokratis stöd jämnare och inte lika koncentrerat till södra Sverige som för SD. SD har en mer disciplinerad riksdagsgrupp än vad Ny Demokrati hade. Men nivån under SD-ledningen, alltså de övertygade, aktivistiska SD-anhängarna, är ganska oborstad i argumentation och aktivism.
Kanske är en del främlingsfientliga åsikter som de aktivistiska SD-anhängarna har inte samma som vare sig partiledningen nu officiellt eller de nya sympatisörerna från bland annat Moderaterna har. SD-ledaren Jimmie Åkesson ska ju rensa ut de extrema så partiet kan bli ett slags Nya Sverigedemokraterna.
Om det höga stödet för SD är en mellanvalsprotest av främst borgerliga väljare eller inte återstår att se. Liksom om Åkesson lyckas disciplinera inte bara sin partitopp utan även aktivistiska anhängare när lättrörliga sympatisörer har sökt sig till partiet. Lätt fånget kan annars bli lätt förgånget.