Ledare Sydöstran

Centern har skjutit sig i foten

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Tidningen Nyliberalen som kommer ut med fyra nummer om året längtar tillbaka till den gamla Annie Lööf. I årets första nummer utropar tidningen i en rubrik; Ge oss rätt Annie tillbaka! För sex år sedan var hon uttalat nyliberal och idag tar hon avstånd från nyliberalismen, konstaterar Nyliberalen.

Annie Lööf har gjort avbön av taktiska skäl. Som partiledare måste hon hålla ihop det skadeskjutna Centerpartiet. Det är fullt begripligt. Partiet faller som en sten i opinionsmätningarna och är under riksdagsspärren.
"Jag är inte nyliberal" utropar Annie Lööf i sitt tal till centerpartisterna på kommundagarna i Örebro. Hon hälsade samtidigt till den "samlade vänstern" att inte lägga ord i hennes mun. Annie Lööf har rätt att ändra sig. Men det imponerar inte att förneka tidigare nyliberala uppfattningar. Annie Lööf försöker återupprätta det gamla Centerpartiet som väljare och medlemmar känner igen.
Tokliberala förslag om fri invandring, månggifte, slopad skolplikt och slopad arvsrätt slänger Lööf i papperskorgen och får dånande applåder. Hur kunde en idéprogramsgrupp gå så vilse i sina förslag? Hur kunde ordförande Per Ankersjö och hans kollegor, bland annat SPF:s ordförande Karl-Erik Olsson, så totalt missbedöma vad centerpartiets medlemmar tycker? Det är en gåta. Riksdagsman Fredrick Federley och CUF-ordförande Hanna Wagenius representerar den nyliberla falangen. Stureplancentern kallar sig för nyliberal.
En god krishantering och ett starkt tal av Lööf räcker kanske för stunden. Men bilden är satt. Väljarna och media ser ett splittrat parti. Aftonbladet publicerade igår en debattartikel av sex centerveteraner som känner sig hemlösa. Börje Hörnlund är en av dem. Han är sedan länge idiotförklarad av tokliberalerna. De erfarna centerpartisterna skriver: "Dagens unga ledande center­företrädare liknar mer och mer företrädarna för den ultra-liberala amerikanska Tea Party- rörelsen."
Om det tiger Annie Lööf. Hon känner sig orättvist attackerad av "den samlade vänstern". Om Miljöpartiet ingår i denna vänster är oklart. Hon fick aldrig frågan igår. Lööf borde vara mer bekymrad över vad den samlade centerrörelsen tycker om nyliberalerna i partiet. Det är möjligt att Centerpartiet kan samla ihop sig och nyliberalerna isoleras till Stureplanscentern över valet. 29-åriga Annie Lööf går inte att byta ut så här nära valet. Det räddar henne så här långt.