Ledare Sydöstran

Föryngra och förnya S i Karlskrona

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Socialdemokratin nationellt och lokalt har börjat återhämta sig. Partiet har sin tredje partiledare efter sex år med en moderatdominerad borgerlig regering. Fredrik Reinfeldt, (M) styr i minoritet i landet. Camilla Brunsberg, (M), styr i minoritet i Karlskrona kommun.

Sverigedemokraterna är troligen kvar i riksdagen efter 2014 års val. Likaså i kommunfullmäktige i Karlskrona. Främlingsfientligheten och populismen har blivit mer salongsfähig. Men inget är givet i politiken. Den svenska väljarkåren är mer rörlig än tidigare. Två borgerliga partier, KD och C, riskerar att åka ur riksdagen.
Efter halva mandatperioden är Socialdemokraterna mitt uppe i nomineringar, val och ommöbleringar i kommunpolitiken i Karlskrona. Arbetarkommunens ordförande Patrik Hansson har valts till ny gruppledare efter Christina Mattisson som är nytt regionråd. Valet av Hansson var lätt. Han är oomstridd som oppositionsledare och nästa kommunstyrelseordförande.
Idag är sista dagen för partimedlemmarna i S att föreslå namn till det andra oppositionsrådet jämte Patrik Hansson. Val efter Lars Hildingsson i kommunstyrelsen ska också ske. Hansson och de två nya namnen är den socialdemokratiska ledartrio som väljarna ska möta i kommunvalet 2014. Att en av de två är en kvinna borde vara en självklarhet. Att en av de två därtill är ung borde också vara en självklarhet. Medelåldern i det nya ledarskapet får inte stiga utan helst sjunka.
På nyhetsplats och på debattplats i Sydöstran berättar idag Yvonne Sandberg Fries (f.d. EU-parlamentariker och riksdagsledamot) om det nödvändiga att bryta med uppgörelser bakom stängda dörrar. Partiet står inför ett vägskäl. Menar Socialdemokraterna allvar med att vara ett öppet och modernt parti måste nomineringar och val av förtroendevalda reformeras, kräver Sandberg Fries.
Om det redan finns grupper i partiet som gör upp med varandra om vilka som ska väljas kan valberedningen läggas ned. Yvonne Sandberg Fries har en lång politisk erfarenhet. Hennes farhågor måste tas på allvar. 17 oktober går s-medlemmarna i Karlskrona till val. Tiden fram till dess kommer förhoppningsvis präglas av öppenhet i diskussionerna om vem som är bäst skickad att ingå i ett nytt socialdemokratiskt ledarskap i Karlskrona. Ta till vara den tiden.