Ledare Sydöstran

Håkan Juholt har sina fiender

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Någon jävla ordning måste det vara i ett parti sa den gamle vpk-ledaren C-H Hermansson vid en partikongress 1969. Uttalandet blev bevingat. Oordningen i vpk bottnade i ideologiska motsättningar. Motsättningarna inom socialdemokratin efter valförlusten ifjol och efter valet av Håkan Juholt som partiordförande är mer ett uttryck för frustration.

Partiet tappar i opinionsmätningarna och är nere på katastrofnivåer på runt 25 procent.
Turerna kring Håkan Juholt har varit många sedan valet av honom i våras. Klart är att han är inte älskad av alla i partiet. En partiledare behöver inte heller vara älskad av alla. Men han eller hon behöver bli respekterad. Gärna bataljer om politiska sakfrågor men aldrig simpla personpåhopp.
Partistyrelseledamoten Anders Johansson skickar i aningslöshet ut ett högljutt SMS efter lördagsintervjun i Ekot i helgen med Håkan Juholt. SMS-meddelandet är en rejäl sågning av s-ledaren. I sak får en statsministerkandidat tåla mycket. Av en partivän och partistyrelseledamot förväntas dock bättre omdöme. Anders Johansson tycker intervjun var "så jävla illa." Han talar om ett förfall i partiet under Håkan Juholts ledarskap.
Klart är att Håkan Juholt har fiender. Det har han också berättat om. Håkan Juholt är en öppen och socialt kompetent person med stor talang för debatter. Anders Johansson kritiserar Juholt på fyra punkter. Det gäller när skattegapet mellan pensionärer och löntagare är borta, det gäller placeringen av Juholt i SVT:s studio vid partiledardebatter, det gäller överskott och underskott i statens finanser och det gäller vinstdrivande företag i välfärden.
Aftonbladet publicerade igår en debattartikel av Håkan Juholt efter Carema-skandalen. Vinster ska gå tillbaka till äldrevården, skriver Juholt. Men det finns säkert mer att säga om vinster i vården där högerregeringen nu är i full reträtt. Överskottsmålen måste kunna diskuteras i ett läge när landet drabbas av en ihållande massarbetslöshet. Balans ska finnas över en konjunkturcykel.
Håkan Juholt har förklarat varför han inte vill buntas ihop med Jimmie Åkesson i direktsändningar i TV. Lyssna gärna också på Juholts argument. Men det är fel att dra in TV 4 i sammanhanget. Den hårdare pensionärsskatten måste trappas ned över flera år. Om Juholt tycker det ska gå fortare får han förklara hur det skall gå till. Det behöver man inte må illa över.