Ledare Sydöstran

Helene Björklund rätt val av ordförande

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Helene Björklund kongressvaldes till ny s-ledare i Blekinge i lördags i Ronneby. Stefan Löfven kongressvaldes till ny s-ledare och statsministerkandidat 4 april i Göteborg. Han har bakgrund som svetsare och metallfackets ledare. Hon har bakgrund som lärare och kommunalråd.

När socialdemokratin snart går ut i valrörelsen är det jobben och skolan som står högst på dagordningen. Sverige plågas av massarbetslöshet i allmänhet och en skyhög ungdomsarbetslöshet i synnerhet. Blekinge har den högsta ungdomsarbetslösheten i landet, enligt statistiken.
Samtidigt sjunker skolresultaten sedan flera år tillbaka. Utan bra utbildad arbetskraft ingen tillväxt och utan tillväxt inga nya jobb. Socialdemokratin har halvannat år före valet prickat in de politikområden som är viktigast; jobben och skolan. Helene Björklund är lärare till yrket. Hon kan skolans verklighet. Valet av henne är historiskt. Hon är första kvinnan som leder socialdemokratin i det röda industrilänet Blekinge.
Stefan Löfven har en framgångsrik kongress bakom sig. Han har agerat skickligt för att jämka ihop partiets olika viljor i arbetsmarknadspolitiken och i vinstdebatten i välfärden. Han lyfte med stor kraft fram jämställdhetsfrågan i sitt tal i Ronsalen i Ronneby i lördags. Han beskrev sig själv som förbannad sosse, man och feminist och rev ned dånande applåder. Han markerade kraftfullt mot hat och hot mot kvinnor.
Det är ett nytt ledarskap som ställer upp i socialdemokratin i länet och landet. Socialdemokratin har sin värsta tid bakom sig. Med kongressbeslutet om 90-dagarsgarantin åt landets unga arbetslösa och en förnyad skolpolitik med satsning på lärarkåren sätter partiet dagordningen. Partiet har ställt till det för sig själv efter de båda valförlusterna 2006 och 2010. Det finns viktiga läxor att göra efter allt sjabbel.
Idag presenterar Magdalena Andersson partiets skuggbudget. Efter kongresserna kommer realpolitiken in. Vilka prioriteringar gör partiet när de skarpa besluten ska fattas? Målen är formulerade. Nu övergår politiken till att formulera medlen för att nå målen. Sverige ska vara bäst i EU 2020 i lägst arbetslöshet. Sverige ska återta position som en ledande kunskapsnation.
Statsminister Löfven kan aldrig nå målen med fler jobbskatteavdrag. Det regeringsalternativ som misslyckas med jobb och skola misslyckas i valen.