Ledare Sydöstran

Högerpolitiken har nått vägs ände

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

2012 blir ännu ett "skitår" på arbetsmarknaden. Högerregeringens jobbpolitik är oförmögen att bryta massarbetslösheten. Reinfeldt och Borg tog över regeringsmakten i goda tider 2006. Sedan kom finanskris, fordonskris och skuldkris/Eurokris. Idag styr Reinfeldt/Borg i minoritet. Arbetslösheten är på väg mot åtta procent nästa år.

Reinfeldt och Borg har fram tills nu skyllt på andra omständigheter för att slippa ta ansvar för massarbetslösheten. Det är få som tror att tidigare jobbskatteavdrag har hållit tillbaka arbetslösheten, ingen i forskarvärlden kan se sambandet mellan sänkta arbetsgivaravgifter för unga och fler jobb åt unga.
Parollerna att fler går från bidragsberoende till egenförsörjning ekar allt ihåligare. Högerpolitikens arbetslinje bygger på ökade klyftor mellan de som har jobb och de som inte har jobb. Att göra arbetslösa och sjukskrivna mer fattiga leder inte till fler jobb. I söndags duellerade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M och Ylva Johansson, S i SVT:s Agenda. Ämnet var a-kassan.
Alltfler arbetslösa tvingas leva på halva inkomsten jämfört med tidigare lön - taket i a-kassan har inte höjts på tio år! Fattigare arbetslösa har inte ökat drivkrafterna för att de ska söka fler jobb. Men Hillevi Engström låter som i valrörelsen 2006: människor ska leva på jobb, inte på bidrag. Verkligheten hinner nu ikapp den tomma retoriken.
Människor flyr a-kassan - inte minst unga människor. Ungdomarna får hjälp med sin försörjning på socialkontoren. Fler blir bidragstagare. Sänkt krogmoms har en marginell betydelse. Gamla förslag väcks till liv igen om att sänkta ingångslönerna för ungdomar. Borgerligt styrda Sollentuna vill införa särskilda ungdomsavtal i den kommunala verksamheten. Ungdomar ska leva på 12 000 kronor före skatt i månaden. Hur länge ska de leva på en sådan lön? Kommunal varnar för bland annat undanträningseffekter.
Den nye s-ledaren Stefan Löfven drev som ordfröande för IF Metall fram krisavtalen 2008. Kom igen Stefan Löfven! Visa din kreativitet som gammal fackföreningsledare också i politiken. Högerpolitiken har nått vägs ände. Människor vill se vad socialdemokratin har för alternativ. Jobb och a-kassa är socialdemokratins frågor. Det är hög tid att visa det också under "skitåret" 2012.