Ledare Sydöstran

LO värnar reallön och jämställdhet

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

LO tar ansvar för både lönebildning och jämställdhet. Igår visade Landsorganisationen också sin styrka. Samtliga förbund är eniga i sina lönekrav inför nästa års avtalsrörelse. Nyvalde LO-basen Karl-Petter Thorwaldson har fått en bra start.

Svensk fackföreningsrörelse är inte känd för att ta konflikter. Den är inriktad på kompromisser och förhandlingslösningar. Arbetsgivarsidan hävdar som vanligt att LO kräver för mycket i tider av massarbetslöshet. Tillväxten hotas med fackets lönekrav.
SAS försöker rädda sitt bolag med sänkta löner. Men vi ska inte ha heltidsarbetande människor i Sverige som inte kan leva på sin lön. Vi vill inte ha löntagare som tvingas söka socialbidrag. Karl-Petter Thorwaldsson pekade igår på avskräckande exempel i Tyskland.
LO-kraven innebär löneökningar med 2,8 procent för alla som tjänar 25 000 kronor eller mer. Alla som tjänar mindre än 25 000 kronor i månaden ska få löneökning med minst 700 kronor i månaden. Lägstalönerna ska höjas med lika mycket, 700 kronor i månaden. Det betyder en ökad köpkraft för unga och kvinnor. Ska arbetslösheten pressas tillbaka behöver konsumtionen hållas uppe.
I LO:s avtalskrav finns också ett föräldrapenningstillägg till alla anställda som är föräldralediga. Det rör sig om tio procent av lönen. Det ska stimulera fler pappor att ta ut mer föräldraledighet. Det vinner barnfamiljerna och jämställdheten på.
Sveriges viktigaste organisation för ökad jämställdhet är Kommunalarbetarförbundet. Förbundsordförande Annelie Nordström har med sig de mansdominerade förbunden IF Metall och Byggnads. Denna solidaritet mellan kvinnodominerade förbund och mansdominerade förbund är en förutsättning för ökad jämställdhet.
Majoriteten kvinnor har lägre löner jämfört med män, kvinnor jobbar oftare deltid och med osäkra visstidsanställningar ända upp i 35-årsåldern. Den som vill kalla sig feminist bör stödja LO:s och Kommunals lönekamp.
LO-basen Thorwaldsson förväntade sig igår att Riksbanken sänker räntan. Regeringen måste vara mer aktiv för att dämpa effekterna av varsel och kommande uppsägningar. Ska Sverige klara den globala krisen, värna jobb och reallöner är det många parter som måstye ta sitt ansvar. Industrifacken sänker sina lönekrav i den rådande lågkonjunkturen. Arbetsgivarsidan gick till motattack igår. Men att det bullret övergår i konflikt i avtalsrörelsen är högst osannolikt.