Ledare Sydöstran

Löfven redo för statsministerjobbet

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Stefan Löfven lät sig inte provoceras av de borgerliga attackerna under Almedalsveckan. Han kommenterade inte regeringsfrågan när han talade på veckans sista dag. Han har svarat med att blockpolitik inte är bra för Sverige.

Det torde också de flesta väljare hålla med om. Svenska väljare röstar på partier - inte block. De är mer lättrörliga idag än tidigare och de är mer osäkra allt närmare valdagen. Det finns skäl för Löfven att hålla dörrarna öppna åt olika håll. Det är långt ifrån säkert det sitter åtta partier utan snarare färre partier i riksdagen nästa mandatperiod.
Stefan Löfven har snabbt skaffat sig en stark ställning i partiet. Efter en framgångsrik kongress i våras finns en trovärdig politik på plats. Den bärande delen är 90-dagarsgarantin för att bryta massarbetslösheten hos ungdomarna. Stefan Löfven sätter målet att före 2020 ska Sverige ha Europas lägsta arbetslöshet. Det är bra att sikta högt. Löfven ska ha det svettigt som ny statsminister.
För att nå målet att bryta massarbetslösheten måste den svenska skolan ryckas upp ordentligt. Här har Löfven många ideer. Igår presenterade han en idé kallad "Startpaketetet: mindre klasser - mer kunskap". Det paketet kostar tre miljarder och innehåller sju konkreta punkter som lyfter utbildningsväsendet. Aldrig tidigare har en s-ledare lagt så mycket energi och möda på skolan som Löfven gör.
Det sätter det gamla lärarpartiet Folkpartiet under press. Löfven låter betydligt mer pragmatisk än sluggern Björklund i skolpolitiken. Löfven tog upp sin egen ungdomstid för att åskådliggöra sambandet mellan en bra skolstart och ett rikare liv som vuxen. Löfven med sin arbetarbakgrund och som tidigare metallordförande tillhör verklighetens folk. Det märks också i hans tal och analyser. Det vinner förtroende.
Löfvens tal var det längsta i Almedalen och spände över det mesta. Han blev aldrig tråkig och han var befriande fri rån en massa raljerande om sina politiska motståndare. Statsministerkandidaten lägger sitt krut på att berätta om hur han vill bygga Sverige i framtiden. Vi ska inte ha ökade klyftor, vi ska inte ha etniska motsättningar, vi ska ha ett sammanhållet Sverige där alla får samma möjligheter till ett bättre liv.
Den gamla s-parollen från förra seklet är lika aktuell idag; "Begåvad men fattig - ge honom lika chans". På dagens svenska skulle det stå; ge hen lika chans.