Ledare Sydöstran

Löfven reser och lyssnar

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

S-ledaren Stefan Löfven höll mest tyst igår. På måndagen var han på innovationsresa i Blekinge och Karlskrona. Statsministerkandidaten och oppositionsledaren lyssnade den mesta tiden. Det brukar vara en dygd i svensk politisk kultur.

Mannen som ska leda nästa regering får kritik för att han syns och hörs för lite. Men det verkar vara en klok strategi när det borgerliga gnället börjat om vem som är först och bäst på det senaste utspelet om äldreinspektioner.
Stefan Löfven har ingen ambition att hålla ihop ett rödgrönt block. Han vill vara en blocköverskridare. Han väljer att lyssna på folk i företag och högskolor. Han har bra kontaktnät i näringslivet och börjar också bygga upp ett nätverk i högskoleväsendet. Löfven tror på ökad samverkan för att bygga kunskaps- och tillväxtnationen Sverige. Där läggs grunden till jobb och välfärd.
Stefan Löfven är nöjd med sitt besök på BTH, ABB och Auralight i Karlskrona. Han har fått underlag till höstbudgetmotionen. Socialdemokratisk näringspolitik har sin tyngdpunkt i industri och forskning. Blekinge Tekniska Högskola är ett respekterat namn globalt i hållbarhetsfrågorna. Professor Göran Broman bygger BTH starkt. Han är världsledande på hållbarhetsstrategier. Det vet den framtida statsministern. Stefan Löfven antecknar, lyssnar och frågar företagare, studenter, rektor Ursula Hass och professor Broman på måndagsförmiddagen.
Stoltheten är stark på BTH. Rektor, professor, studenter och företagspartners tror på samverkan. Ett av problemen för innovatörer är finansieringen. Det är slöseri att kreativa entreprenörer måste lägga så mycket tid för att finansiera sina projekt. Här finns ett systemfel Stefan Löfven tar med sig till det nya innovationsrådet han själv tänker leda som statsminister.
Studenterna från olika länder på BTH vill tänka hållbart. De representerar framtiden, forskningen, nya produkter, nya tankar och nya jobb. Det finns exempelvis idéer på att fjärrstyra Dynapacs vältar. Det är en hållbar vält som säkert kan bli en framtida exportsuccé.
Stefan Löfven möter också folk på ABB. Som gammal Metallordfröande välkomnar han de nya yrkesintroduktionsavtalen för ungdomar. Sverige ska inte dumpa löner för att bryta massarbetslösheten bland unga. Vi ska utbilda ungdomar till framtidens jobb. Löfven fortsätter efter Karlskrona sina innovationsresor genom Sverige.