Ledare Sydöstran

M-politiken fungerar inte

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Det är en sak för ett parti att ha en politik. En annan att ha väljarvinnande politik.
Det är dessutom en tredje att ha valvinnande politik, att få regera och genomföra den. Det är även en fjärde att ha valvinnande politik som fungerar.
Alla partier har en politik. Om den är framgångsrik beror på vad målet med den är.
Moderaterna hade väljarvinnande politik 1973 till 1982, som fördubblade partiet till 24 procent. Politiken var dock inte valvinnande. Partiet fastnade i att göra bra val, runt 20 procent, men fick sällan regera. Det hände efter 1979 bara 1991-94.
Efter valförlusten 2002 utarbetade M en ny politik. Anders Borg var upphovsman. Partiet övergav de stora skattesänkningarna som gynnade rika och högavlönade. Visserligen var tre fjärdedelar netto (bränsle- och miljöskatter höjdes) av skattesänkningarna kvar, 100 av 135 miljarder kr. Men de skulle mer gå till låg- och normalinkomsttagare. Eftersom de är många blir det inte mycket till varje, efter fyra jobbskatteavdrag cirka tusen kronor i månaden. De som tjänar mycket fick fortfarande mest per person, mer än tusen kronor i månaden.
Syftet med politiken var att få fler att arbeta mer. Sjuka, arbetslösa, studenter och pensionärer skulle inte få sänkt inkomstskatt.
Det justerades sen för pensionärer. Samtidigt skulle det bli svårare att få vara sjuk eller arbetslös. Denna politik gav en valframgång 2006 och majoritet i riksdagen för det block där M dominerande. Efter valet 2010 kunde M-ledda regeringen fortsätta, om än utan majoritet.
Politiken verkar nu inte fungera. I går meddelades att den öppna arbetslösheten ökat en mätvecka i slutet av mars till 210 000. Det är 5 500 fler än samma vecka för ett år sedan. Och de som är i program med aktivitetsstöd är 184 000. Det är 6 000 fler än samma vecka för ett år sedan.
Moderaterna har nu haft samma politik i nästan tio år. Den har prövats i praktiken de senaste fem och ett halvt åren. Det senaste året har den inte minskat arbetslösheten. Socialdemokraterna under Stefan Löfven har också en politik, som dock inte nämns ofta. Den är uppenbarligen väljarvinnande. Den ser även ut att bli valvinnande. Det är dock inte säkert att politiken fungerar, om målet är minskad arbetslöshet. Frågan är om det gör något. För den moderatledda alliansens politik fungerar inte heller, av nivån på arbetslösheten att döma.