Ledare Sydöstran

Massarbetslöshet är verkliga chocken

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Varslen oroar. Den europeiska krisen oroar. Massarbetslösheten oroar. Högerregeringen är mest orolig över den stora skattechocken om näste statsminister heter Stefan Löfven, (S). Han var inte med i gårdagens partiledardebatt i riksdagen eftersom han saknar riksdagsplats.

Gruppledare Mikael Damberg fungerar istället som oppositionsledare. Det fungerar bra. Debatten igår innehöll inga nyheter efter en sensommar och höst fylld med utspel och mediajippon kring höstbudget och skuggbudgetar. Sverige går nu in i en lång och djup lågkonjunktur. Högerregeringen har misslyckats med jobbpolitiken.
De borgerliga partiledarnas debattlinje är att varna för det stora skattetrycket medan S-oppositionen upprörs över siffertrixandet i Rosenbad. S-ledare Löfven sänker bolagsskatten mindre än M-ledare Reinfeldt. Det får den senare att prata om höjda skatter i s-alternativet. Det blir till slut för mycket debattknep på högersidan.
Det som oroar hemma vid köksborden är inte skatterna utan om någon eller några i familjen ska förlora jobbet. Om någon eller några inte ska få något nytt jobb. Och hur ska man klara sin ekonomi med en urusel a-kassa? Igår präglades Telia av chock och förstämning efter beskedet att 2000 tjänster måste bort.
Blekinge har landets högsta ungdomsarbetslöshet. Mikael Damberg drog en parallell med fotbollsmiraklet i Berlin. Hans sa: - Om man ligger under med 4–0 i halvtid, så kan man inte spela på samma sätt i andra halvlek som i första. Man måste tänka nytt. Men statsministern verkar oförmögen att tänka nytt.
Den politiska striden handlar om hur bilden av krisen beskrivs. Är svenska folket rädd för en "skattechock" eller för en lång arbetslöshetschock? Den chocken kommer att lägga en död hand över samhällutvecklingen. Den drabbar individen och hela samhället. Fas 3 är inte lösningen, att göra sjuka och arbetslösa fattigare ökar klyftorna och förbittringen. Ett samhälle som är socialt ohållbart är ett dåligt samhälle.
Högerregeringen är stolt över sin sammanhållning. Men hård blockpolitik kommer inte heller vara hållbart för Sverige när varslen går över i uppsägningar. Allt pekar på att nästa regering också är en minoritetsregering. Reinfeldt är mest mån om att hålla ihop regeringspartierna än hålla ihop Sverige.