Ledare Sydöstran

ÖB kan rimligen inte sitta kvar

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Det är någonting oerhört som hänt i svensk historia. Landets överbefälhavare, Sverker Göransson misstänks av åklagare för att vara en säkerhetsrisk. I förlängningen skulle Göransson misstänkas för landsförräderi. Men "spionåklagare" Tomas Lindstrand avvaktar först en utredning från säkerhetspolisen innan han bestämmer sig för att gå vidare.

Det lär aldrig hänt i något demokratiskt land att överbefälhavaren drabbas av sådana allvarliga misstankar. Bakgrunden är att ÖB Sverker Göransson blev intervjuad av Svenska Dagbladets säkerhetsreporter Mikael Holmström. På hans fråga om Sveriges försvarsförmåga svarade ÖB att Sverige kan försvara sig mot ett angrepp av ett begränsat mål i ungefär en vecka på egen hand.
Att ÖB säger så gör att han kan ha gjort sig skyldig till brott mot rikets säkerhet. Det brukar vara kommunister under Kalla kriget som misstänks för sådana brott. Äldre svenskar erinrar sig Enbomsprocessen på 50-talet och senare 70-talet och IB-avslöjandet av journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt. Men att självaste ÖB skulle dras inför rätta för att äventyra rikets säkerhet är något exceptionellt för att använda Holmströms språkbruk.
Tycker chefsåklagare Tomas Lindstrand på åklagarkammaren för säkerhetsmål att det finns skäl att gå vidare är det justitiekanslern som bestämmer om det blir en förundersökning. Just nu är ÖB sjukskriven på grund av arbetsutmattning. Han blir knappast friskare av det som nu pågår. ÖB är känd för att prata så att folk förstår. Ifjol gick han ut med uppgiften att en hel vapengren behöver läggas ned om det inte kommer fram mer pengar till försvaret.
Det är bra att vi har en ÖB som talar klarspråk om försvaret. Två moderata försvarsministrar har sysslat med och sysslar med skönmålningar. Den nu sittande, Karin Enström, är underställd och lojal med finansminister Anders Borgs budgetramar. Borg försökte i början på förra mandatperioden räkna in ett antal miljarder i försvarsbesparingar för att finansiera jobbskatteavdragen.
SVT:s Rapport berättade igår att det är ansträngt mellan ÖB och regeringen på grund av Sverkerssons klarspråk. En förtroendekris utvecklar sig. Mycket talar för att ÖB får gå från sin post - frivilligt eller ofrivilligt. Högerregeringen kan inte ha en ÖB som säger emot skönmålningar om svenska försvarets förmåga att försvara riket.