Ledare Sydöstran

Pragmatismen segrade på kongressen

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Söndrade vi falla - enade vi står. Socialdemokratiska partikongressen i Göteborg fick ordning på välfärdspolitiken igår. Och det var alla ombuden nöjda med. Partistyrelsens kompromissande för att ena de olika viljorna var ett bra exempel på god socialdemokratisk pragmatism.

Men så kommer det naturligtvis inte låta från riskapitalisternas lobbyorganisationer och från borgerligheten. Socialdemokratin har haft en viktig debatt om ordning och reda i välfärden under en längre tid före kongressen.
Svenska folket har med rätta upprörts över vårdskandaler i vinstdrivande vårdföretag och konkursade friskolor. Den opinionen glömmer gärna marknadsentusiasterna bort. Men det betyder inte att allt som är kommunalt och landstingskommunalt är bra. Skillnaden är att där finns alltid politiker som går att ställa till svars till skillnad från anonyma aktiebolag.
- Varje skattekrona som förslösas är en stöld från folket, konstaterade socialminister Gustav Möller på 40-talet. Våra skatter ska användas till det de är avsedda för - inte placeras i utrikiska skatteparadis. S har blivit tydligare med vinstbegränsning och uppstramning av kvalitetskraven på vård- och omsorgsbolag samt friskolekoncerner. Den som lyssnade på kongressdebatten fick höra en enstämmig opinion hos ombuden för att vinstintressen inte ska vara styrande i välfärden.
Det blev ingen hätsk debatt på fredagskvällen på Göteborgskongressen. Alla kände sig som vinnare. Catharina Holmberg oppositionsråd rån Karlskrona berättade att det finns 25 procent friskolor Karlskrona, en ny friskola är på väg. Två nya ansökningar finns inne.
En moderat skolpolitiker i Karlskrona varnade nyligen förvaltningen för infarkt inför varje hösttermin. Ingen vet vad som kan hända. Det blir inga skolinfarkter om S vinner valet 2014. Det blev ingen infarkt på partikongressen heller med alla de motioner och yrkanden som låg framme. Det var en lättad kongress som lade fast politiken i vinstdebatten igår klockan 20.15.
Socialdemokratin utmanar nu starka marknadskrafter. Marknaden är ofta en utmärkt tjänare men lika ofta en usel herre. Skrämselpropagandan startade redan igår före klubban föll i kongressalen. Att halvera arbetslösheten till 2020 och få bort vinstjakten i välfärden kräver enighet och total mobilisering i arbetarrörelsen. Det gäller från måndag i nästa vecka.