Ledare Sydöstran

Regeringen låter A-kassan haverera

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Sverige fortsätter sin vandring in i tvåtredjedelsamhället. Två tredjedelar av de arbetslösa står idag utanför arbetslöshetsförsäkringen. 70 procent av de arbetslösa hade A-kassa 2006. Idag är siffran nere i 36 procent. Det är en larmsignal. A-kassan är på väg att helt mista sin trovärdighet. Den är för dålig eller för dyr eller för svår att komma in i (hårdare arbetsvillkor). Men det struntar högerregeringen i.

Den är fångad i sin gamla valretorik. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, visar inte ett uns av självkritik eller omprövning när Arbetsförmedlingens siffror offentliggjordes igår i Dagens Nyheter. Hon säger det moderater sagt i alla år: - Man ska inte leva på bidrag utan på jobb. Att arbetslösa (främst unga och människor med invandrarbakgrund) istället tvingas leva på socialbidrag och sina familjer är likgiltigt. Det rör sig om 120 000 människor.
Engströms mål om fler jobb är det naturligtvis inget fel på. Men under tiden människor söker jobb måste de kunna försörja sig. Det tycker Engström inte angår henne och arbetsmarknadspolitiken. Statsministern meddelade igår att han inte heller tänker ändra något i arbetslöshetsförsäkringen. Det kan bli hans fall.
A-kassan släpper inte in människor som saknar fotfäste på arbetsmarknaden. Högerregeringen talar gärna om trösklar som ska sänkas och drivkrafter som skall stimuleras för fler människor i jobb. De som är arbetslösa känner mest bara piskor och hål i plånboken. Hungriga vargar jagar bäst. Högerregeringen sätter in sedvanliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Förr kallade de borgerliga den sortens insatser föraktfullt för "AMS-jobb". Faktum är att A-kassan är för usel. Faktum är att den rådande högerpolitiken gör fler fattigare.
Den partipolitiskt obundne politiske kommentatorn Maria Crofs skrev i DN igår: "A-kassan har i princip slutat att fungera". Den är mest till för medelålders med fast jobb. Irene Wennemo sekreterare i socialförsäkringsutredningen konstaterar att trovärdigheten för A-kassan försvinner. En obligatorisk A-kassa löser inte problemet med dagens arbetsvillkor.
Fackföreningsrörelsen mobiliserade efter valet 2006 för att värna inkomstbortfallsprincipen i A-kassan. Det är dags för en ny mobilisering innan arbetslöshetsförsäkringen blir ett skämt. En förstörd A-kassa undergräver den svenska arbetsmarknadsmodellen.