Ledare Sydöstran

Skattehöjning möjlig i Karlskrona

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Efter det blocköverskridande beslutet om ett skolpaket för den krisande grundskolan i Karlskrona väntar nu en hård strid om nästa års budget för Karlskrona kommun. Ifjol ville s-oppositionen inte göra det röriga parlamentariska läget mer rörigt än det redan var. Partiet avstod därför från att lägga en budget. Det ångrar man idag.

Den minoritetsstyrande Femklövern (Alliansen och Miljöpartiet) efterlyste högljutt en skuggbudget ifjol. Nu kommer den. I år lägger oppositionsråden Patrik Hansson och Christina Mattisson en egen röd budget. De har också flaggat för en skattehöjning.
Första året på den här mandatperioden stödde tungan på vågen, Sverigedemokraterna, en röd s/v-budget i fullmäktige. Det kan upprepas i juni. Vad gör den sittande minoritetsstyrande Femklövern då? Kan Camilla Brunsberg, moderat finanskommunalråd styra kommunen med en röd budget igen? En budget som dessutom innehåller en skattehöjning? Knappast. Det här är inget som Femklöverns representanter vill diskutera. Men det är en fråga som Femklövern inom några veckor tvingas att ta ställning till.
Oppositionsrådet Patrik Hansson, (S), klargjorde igår vid en presskonferens att han kräver att Femklövern avgår om det blir en röd budget igen. Ju närmare vi kommer budgetfullmäktige måste Femklövern lämna ett besked. Det gäller också för det tredje blocket i kommunpolitiken, Sverigedemokraterna. Igår gav SD stöd åt Femklövern att ytterligare pressa socialnämnden handikappnämnden och äldrenämnden på neddragningar. Barn- och ungdomsnämnden slapp neddragningar på tolv miljoner i år. Alla partierna var eniga om fribrevet.
Femklöverledningen drog också tillbaka förslaget att överföra extra parkeringspengar till den allmänna budgeten. Att fylla igen svarta finansiella hål istället för potthål hade provocerat. Kommunalråden Börje Dovstad, (FP) och Camilla Brunsberg, (M) var igår nöjda över att det strömmar in mer skattepengar än beräknat och engångspengar från försäkringsavgifter i år. Det ger andrum.
Det är möjligt att Femklövern får göra fler reträtter i neddragningarna i tre mjuka nämnder för att överleva i styrande ställning. Självklart förnekar man från Femklövern att det förekommer samtal/förhandlingar med Sverigedemokraterna. De enda man kan samtala med är S. Det partiet säger nej till fler neddragningar i år. Läget är låst och en skattehöjning är i sikte.