Ledare Sydöstran

Socialliberalismen inte helt död

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Det är möjligt att Sydöstrans ledarsida var för pessimistisk igår. Ledaren på fredagen avslutades med slutsatsen:
"Folkpartiet har tyvärr förlorat sin socialliberala kompass. Och partiet hittar den inte i Västerås denna vecka."

Kompassen finns där trots allt någonstans. Ombuden på partiets pågående landsmöte beslöt igår att driva frågan om att avskaffa andra sjuklöneveckan. Det vill också S. Dessutom vill FP höja taken i socialförsäkringarna. Ersättningarna ska motsvara större delen av inkomstbortfallet.
Liberalerna tror återigen på inkomstbortfallsprincipen. Det betyder att vi i valrörelsen nästa år kan slippa höra enfaldiga slagord om bidrag och bidragstagare. Klyftan ska minska mellan de som är beroende av sjukpenning, a-kassa och får inkomst av tjänst. Kanske också klyftan mellan pensionärer och löntagare ska minska i Folkpartiets Sverige?
Den minnesgode minns att när Alliansen startade i mitten på 00-talet slogs folkpartisterna för inkomstbortfallsprincipen. Den som avvisar den principen kan inte kalla sig socialliberal. Lägger man till Folkpartiets hårda kritik mot och stora besvikelse på riskkapitalbolagens framfart i värlfärden är det en sväng åt vänster liberalerna gör.
Att Jan Björklund med flera ledande folkpartister dundrar mot Stefan Löfven tio månader före valet är en annan sak. Det intressanta blir vad som händer efter valet när Löfven förhoppningsvis får uppdraget att bilda en ny regering.
Skuggfinansminister Magdalena Andersson, S, sa igår till nyhetsbyrån TT: – Vi har ju varit tydliga med att vi är beredda att samarbeta med flera partier beroende på hur valresultatet ser ut och då är det naturligtvis intressant att notera folkpartiets beslut,
Politiska partiers beslut formas av partiernas kongresser, stämmor och landsdagar. Inte av högtidstal och peptalk av partiledare. Folkpartisterna fortsätter så här långt att satsa på den moderatdominerade blockpolitiken i förhoppningen att sitta kvar på taburetterna. Men än så länge har inte borgerligheten belönats i opinionsundersökningarna - Centern och KD riskerar att åka ur riksdagen.
I Tyskland har liberala FDP varit koalitionspartner till högerpartiet CDU. Tidigare i höst åkte FDP ur förbundsdagen. Så går det för partier som kastar bort sin kompass. Ungdomsförbundet LUF och flera ombud i Västerås vill bli överens med S om en ny skattereform. Har socialliberalerna slutat tro på jobbskatteavdragen?