Ledare Sydöstran

Stoppa rasismens ambassadörer

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

KRÖNIKA Elina Gustafsson


Den senaste månaden har den fasansfulla gruppvåldtäkten i Mariannelund uppmärksammats och diskuterats i nästan samtliga sociala medier. Det är jättebra att folk blir förbannade över den här typen av dåd, att människor visar sitt medlidande med kvinnan och hennes familj och även markerar mot kvinnomisshandeln. Det är bra att människor tar ställning och visar sin avsky för våldtäkter, kvinnomisshandel med mera.

Det som jag däremot inte kan förstå är att den absolut vanligaste kommentaren i samband med att nyheten publicerades var: Skicka hem idioterna!. Precis som om problemet med män som våldtar kvinnor försvinner om vi deporterar männen med annan bakgrund till ett annat land?
Att deportera våldtäktsbenägna män till ett annat land innebär inte alls att vi slipper läsa om fruktansvärda sexuella övergrepp på tjejer. Det flyttar bara på problemet till en annan plats. Så fort en människa med ickesvensk bakgrund begår ett brott i Sverige blir helt plötsligt hela den smygrasistiska elitens självutnämnda ambassadörer aktiva för att stoppa våldtäkter mot våra svenska kvinnor. De som aldrig, så vitt jag känner till, engagerat sig mot utnyttjande av kvinnor har helt oväntat hittat alla lösningar världen väntat på. Det sker i en öppet rasistisk blogg utan källkritiskt granskning, utan ansvarig utgivare.
Jag har inga problem att diskutera och lyssna till människor med andra åsikter än mina egna. Men när människor utnyttjar ett brottsoffer för att odla sitt eget hat blir jag näst intill illamående. När människor väljer att tro på rasism som lösning på alla samhällsproblem undrar man verkligen om vi är på väg att bli helt historielösa i vårt land?
Dessa, framförallt män, är också samma personer som dagen efter ett långt inlägg om att vi måste försvara svenska kvinnor kan spy sin galla över hur feminism, jämställdhet och genus har gått för långt och förstör det svenska samhället. Dubbelmoralen kan inte bli tydligare än så.
Jag är stolt feminist. Jag är helt övertygad om att jämställdhet är bästa sättet att bekämpa könsorättvisor. Som feminist har jag inte några känslomässiga murar runt mitt hemland. Jag unnar varenda människa i hela världen att få leva i en demokrati, präglat av mänskliga rättigheter, fritt från våld och förtryck .