Ledare Sydöstran

Trovärdig jobbpolitik avgör valet

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Alliansledaren och regeringschefen Fredrik Reinfeldt, (M), har en stor lidelse halvannat år före valet. Vem ska s-ledaren Stefan Löfven regera ihop med? Löfven som är den andre möjlige regeringsbildaren var inte med i partiledardebatten i riksdagen igår. Han sitter inte i riksdagen.

När Sverige plågas av ökad arbetslöshet som fastnat på över 8 procent - 428 000 människor - är det regeringsfrågan Fredrik Reinfeldt lägger sin kraft på. Den får sin lösning under nästa år. Absolut efter valsöndagen i september. Väljarna avgör.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg överlämnade en lista med s-förslag för fler jobb igår till Allianspartierna. Naturligtvis ville inte någon på högersidan debattera innehållet på den listan.
Damberg tyckte Reinfeldt lät som Göran Persson 2006. Det har även denna ledarsida tyckt under en längre tid. Jobben kommer, sa Persson 2006. Jobben kommer, säger Reinfeldt 2013. Allt färre svenskar tror att de kommer med fler jobbskatteavdrag, sänkt krogmoms och rabatt på arbetsgivaravgifterna för anställda under 26 år samt ökade socialbidrag och Fas 3. Den politiken har prövats under flera år och opinionssiffrorna rasar regeringspartierna. Men borgerligheten ger sig inte.
Svensk inrikespolitik handlar mycket om att ge den rätta verklighetsbeskrivningen. Vilken bild känner väljarna igen. De som tror på att invandringsstopp är den stora lösningen på samhällsproblemen röstar på Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna. De som tror den rådande regeringspolitiken får stödrösta på Centern eller KD.
Socialdemokratin har jobbat fram ett alternativ till högerpolitiken efter partikongressen i våras. Till hösten ska det alternativet bli tydligare när höstskuggbudgeten skrivs. Att acceptera ett femte jobbskatteavdrag när arbetslösheten ligger på 8 procent är fel. Om nu Fredrik Reinfeldt funderar på det.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill se Löfven som ny statsminister. Åsa Romson, MP, och Jonas Sjöstedts, V, vill ha ett regeringsskifte. Det blev återigen tydligt igår. De båda partierna driver sina profilfrågor om klimat och vinster i välfärden. Det är bra med nyanser i oppositionspolitiken.
De borgerliga småpartierna Folkpartiet, Centern och KD får se upp att göra sig onödiga i skuggan av stora Moderaterna. Vill man fortsätta vara månar kring den moderata solen tar de stora risker.