Ledare Sydöstran

V-ledaren går sin egen väg före valet

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Nyvalde partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt besökte röda Blekinge igår som inte är lika rött längre. Han valdes under total enighet vid partikongressen i Uppsala i trettonhelgen i år. Till skillnad från andra partiledare i V föregicks inte valet av Sjöstedt av hårda fraktionsstrider. Jonas Sjöstedt är oomstridd i sitt parti.

Kort efter partiledarvalet i vintras gick Vänsterpartiet kraftigt fram i opinionen. Nu är partiet nere i normala opinionssiffror igen på mellan fem och sex procent. Socialdemokratins förhållande till Vänsterpartiet är kluvet. Mona Sahlin kände sig tvingad att ta in partiet i det rödgröna samarbetet förra mandatperioden.
Inget av de rödgröna oppositionspartierna är idag pigga på att pröva det rödgröna konceptet igen. I ett samtal med Sydöstran sätter Sjöstedt upp det gemensamma rödgröna målet att Sverige får en ny regering efter valet 2014. Varje parti går fram på egen hand i valrörelsen. Det blir säkert enskilda tillfällen när de rödgröna ledarna syns på gemensamma foton kring olika politiska frågor. Ett gemensamt valmanifest är Sjöstedt mot i likhet med företrädaren Lars Ohly. Först ska björnen skjutas.
Efter valet blir det förhandlingar om ett samarbete för en ny socialdemokratiskt ledd regering. Jonas Sjöstedt pekar på hur det rödgröna samarbetet fungerat framgångsrikt i Norge. Det är alltid innehållet i politiken som är avgörande. Den borgerliga alliansen är avskräckande. Där toppstyrs tre mindre borgerliga partier av stora Moderaterna. Något motsvarande accepterar aldrig Vänsterpartiet och Miljöpartiet i förhållande till Socialdemokraterna. Den nuvarande borgerliga regeringen är en minoritetsregeringen. Den nya regeringen kan också bli en minoritetsregering.
I dagsläget pressar Jonas Sjöstedt högerregeringen i vapenexportfrågan efter Saudiskandalen. Imorgon fredag ska moderata handelsminister Ewa Björling pressas av Sjöstedt om ISP:s (Inspektionen för strategiska produkter) dunkla roll i Saudiskandalen. Björling har hittills kommit lindrigt undan. Moderata försvarsministern Sten Tolgfors har avgått. Carl Bildts roll är lika dunkel som Björlings. Vapenexporten till diktaturer står i fokus för Sjöstedt.
Om några veckor presenterar han partiets vårmotion som domineras av kampen mot ungdomsarbetslösheten.