Ledare Sydöstran

Vårbudgeten en tunn produkt

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

På måndag gäller det. Finansminister Anders Borg, (M), lägger fram regeringens vårbudget. Sällan har förväntningarna på en vårbudget varit så lågt ställda under Reinfeldts regeringstid. På torsdagen vandrade statsråden och partiledarna runt i ett bostadsområde i Bromma. Det var ett led i marknadsföringen av budgeten i övermorgon.

Det går inte att förneka att regeringen är duktig på att göra PR för sina budgetar. Det blir också bra fototillfällen för media. En regering som bokstavligen är ute i verkligheten får genomslag. Däremot blev reaktionerna på de bostadspolitiska förslagen svalt mottagna. Skulle förslag som underlättar andrahandsuthyrningen vara den bärande delen i vårbudgeten? Vi får se på måndag.
Igår fredag publicerade de borgerliga partiledarna tillika statsråden en debattartikel i DN med den föga upphetsande rubriken: "Vi är beredda att sänka bolagsskatten till hösten." Sverige plågas av massarbetslöshet (även om det förnekas av regeringen) och ökade klyftor (även om de är små jämfört med andra länder, tycker regeringen).
Högerministären själv tycker den är oskyldig till den höga arbetslösheten, främst för ungdomar, utrikes födda, funktionsnedsatta och långtidsutslagna. Det är kriser i omvärlden som orsakat krisen. Partiledarna är samtidigt djupt oeniga om ungdomars ingångslöner och anställningstryggheten. I Reinfeldts regering är det fullt tillåtet att partiledare tycker en sak på egen hand men en annan sak i gemensamma utspel. Sänkta arbetsgivaravgifter, nystartsjobb och subventionerade anställningar samt begränsad skatteplanering är alla partierna överens om. Några nya djärva grepp vittnar det inte om.
Partiledarna berättar att till hösten kommer en infrastrukturproposition. Organisationen Svenskt Näringsliv presenterade i veckan en rapport om behovet av ett bättre järnvägsnät. Sådana satsningar har oppositionspartierna efterlyst länge. Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson är irriterad på regeringens brist på politik för att bryta ungdomsarbetslösheten. Regeringen får kritik från både höger och vänster för sin kraftlöshet. Socialdemokratins opinionssiffror går kraftigt uppåt utan att partiet och nye partiledaren Stefan Löfven egentligen sagt något nytt. Vårbudgeten blir en tunn produkt. Men det är fortfarande långt till valet.