Ledare Sydöstran

Varselchocken drar över landet

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Verkligheten har nu också hunnit ikapp det starkt exportberoende Sverige. Ericsson lade igår ett jättevarsel på 1550 tjänster. 50 drabbar Karlskrona. Samtidigt varslade Husqvarna 600 anställda, hälften drabbar Sverige.

Nästa varje dag har det varslats i svenska företag hösten 2012. Sverige har starka statsfinanser och Arbetsförmedlingen borde vara förberedd. Men påfrestningarna på enskilda individer, hushåll och hela landet är svåröverblickbara,
Högerregeringen är orolig. Men oron är självklart störst hos de löntagare som nu varslas. De kastas ut i arbetslöshet och möter en iskall arbetsmarknad. Det är första chocken. Den andra chocken är raset i inkomster. Arbetslöshetsförsäkringen kanske täcker hälften av tidigare inkomster. Det går ut över hushållens köpkraft och spiralen fortsätter nedåt. Begangnatmarknaden växer.
Dagens kris går inte att jämföra med finanskrisen 2008-2009. Då störtdök världsekonomin när efterfrågan försvann i ett svart hål. Finansminister Anders Borg, (M), varnade då för kommande vargavinter. Men det kom en snabb uppgång efter störtdykningen. Sedan dess har Sverige fastnat i massarbetslöshetens gissel. Sverige rör sig mot 8 procent.
Risken är stor att den nuvarande krisen blir betydligt mer utdragen. Oro och osäkerhet präglar världsekonomin. Hur ska det gå med skuldkrisen i Europa? Havererar euron? Kan omvalde president Obama få ordning på underskotten i USA före årsskiftet och finansiella stupet?
Risken är stor att en död hand läggs över världsekonomin. Före årsskiftet kommer säkert regeringen lägga krispaket. Stat och kommuner måste satsa på praktik och utbildning åt ungdomarna. Parterna och politiken får diskutera nya krisavtal när industrin jagar kostnader.
Förhoppningsvis har Ericsson tagit i för mycket i sitt varsel i Karlskrona och andra orter. Men igår kom signaler om motsatsen. Ericsson sparkar också deltidsanställda och konsulter utöver de 1550 varslade. Även forskning och utveckling drabbas,
Karlskronas kommunpolitiker går in i 2013 med en budget på plus en miljon. Den budgeten kommer att spricka redan på nyåret. Den moderatledda femklöverkoalitionen har ingen fallhöjd när varselvågen övergår i uppsägningar. Högerregeringen (läs Borg) måste höja statsbidragen. Vi kan alla önska varandra gott nytt år om halvannan månad. Men på arbetsmarknaden blir det ett nytt svårt år.