Annacarin Leufstedt: 1 500 djur lider helvetes kval på paradisö

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Martina Holmberg/TT

Låt vilda djur slippa helvetet i turistorterna. Det blev rubriken på debattartikeln från World Animal Protection. Tydligare kan det väl knappast sägas.

Organisationen kom nyligen med en vidrig rapport om verkligheten på bland andra Bali, även kallad paradisön. Hur den nu kan vara det när inte en enda turistattraktion med vilda djur tillgodoser ens dom mest grundläggande behoven hos djuren.

Till och med World Animal Protection är upprörda. Vid undersökningar på andra platser har det alltid funnits någon anläggning dom kunnat föreslå. Men inte en enda av dom 26 på Bali, Lombok och Gili Trawangan kan rekommenderas. Istället lider 1500 djur helvetets kval.

Delfiner i små bassänger, och med tänderna utdragna eller nedfilade. Sociala och känsliga elefanterna som tagits från sina mammor och brutits ner mentalt, för att ridas på. Apor i kedjor. Selfies med instängda orangutanger. Nattaktiva flygande djur slits från sovplatserna och hålls i utspretade vingar av turister som fotas med löjliga huvudbonader på sig.

Paradisöar, jo säkert.Och man börjar ju undra. Förstår inte turister, eller gillar dom djurplågeri. Eller hur kan det bli en givande affärsidé att erbjuda djurplågeri, det borde ju inte ens vara möjligt. Men helvetet slutar såklart inte eller är över bara för att turister skulle börja uppföra sig som vettigt folk eller arrangörer sluta sälja djurplågeri som en del av paketet.

I förra veckan såg många av oss videon med orangutangen. Som desperat kämpade emot bulldozern som knäckte hans regnskog och så kallade män som slog med påkar.Det är för jävligt och det är vidrigt det människan gör mot dom vilda djuren, både när hen kommer som turist och i andra former.

Och det är förbannat tragiskt att konstatera att alla protester ännu inte hjälpt. Men att det inte skulle gå att stoppa vore nästan mer för jäkligt. Läs åtminstone den här rapporten. Och börja bry er. Säg ifrån som turist, som människa. Var inte en liten lort. Bli ett lejonhjärta. Eller väx åtminstone upp.