2 procent till försvaret

Ledare Artikeln publicerades
Sverige måste stärka sitt försvar för att göra sig mindre beroende av det av Trump ledda USA, skriver Robert Sundberg i dagens ledare.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Sverige måste stärka sitt försvar för att göra sig mindre beroende av det av Trump ledda USA, skriver Robert Sundberg i dagens ledare.

USAs president Donald Trump är i Europa där han bland annat ska vara med på ett toppmöte i Nato. Inför det har han hakat upp sig på att flera av den militära alliansens länder betalar mindre än två procent av sin BNP (summan av de varor och tjänster som produceras på ett år) till sitt försvar.

Flera rika Natoländer, ibland med handelsöverskott, som Norge och Tyskland, hör till de som anslår mindre än två procent av BNP till försvaret. Trump tycker de borde betala två procent av bnp.

Polen, som ligger nära Tyskland, är geografiskt ungefär lika stort och har hälften av Tysklands invånarantal, klarar att betala 2,0 procent (2016). Men Tyskland, med sin höga bnp och framgångsrika industri, klarar inte av det, med 1,19 procent i försvarsanslag (2016).

Det året betalade Natolandet Danmark, som är litet geografiskt och i befolkning, men ganska rikt, bara 1,17 procent. Ett av världens rikaste länder, i BNP per invånare, Natolandet Norge, betalade 1,54 procent av BNP i försvarsanslag (2016).

Sverige låg på nästan exakt en procent det året. Finland var på 1,37.

Trump verkar ha missuppfattat Natos målsättning att varje land bör lägga två procent på försvaret i sina budgetar. Det är ju inte fråga om en medlemsavgift i Nato, utan en målsättning.

USA ligger på ett försvarsanslag på 3,6 procent av sin bnp, som är väldigt stor med tanke på att landet är folkrikt och rikt. USA är också en stormakt med ambitioner i hela världen. Landet är en supermakt, ja kallas världspolis.

Ett sådant land kan inte jämföras med ett land i västra Europa, oavsett om det är med i Nato eller inte. Kanske är den höga nivån i försvarsanslag det pris USA får betala för att vara en supermakt. Och under kalla kriget låg den andel av BNP USA lade på försvaret högre än 3,6 procent av BNP.

De länder som lägger under två procent av BNP på försvaret, Natomedlemmar men även Sverige och Finland, måste nog ta till sig av Trumps kritik. För på det området finns det en logik i Trumps argumentation.

Sverige, och andra länder i och utanför Nato, bör nog gå Trump till mötes gällande att lägga mer resurser på sina försvar. I Sverige borde det inte vara så svårt.

Det finns ju mycket i försvaret som behöver mer resurser. Och ersättningar till värnpliktiga och anställda soldater och officerare borde vara högre.

Det är ofta de få rörliga kostnader som gäller för övningar och användande av vapensystem, fordon och annat som det dras in på. Med mer resurser skulle försvaret kunna öva med vapen, fordon och annat mer och bättra på sin färdighet.

Varje miljard kronor som kan tänkas gå till försvaret ställs dock mot behov i sjukvård, skola och annan offentlig välfärd. Och borgerliga partier, och Sverigedemokraterna, vill genomföra skattesänkningar, vilket skulle ge färre skatteintäkter och då blir det svårare att få mer pengar till försvaret.

Sverige måste stärka sitt försvar, folkförsvaret, för att göra sig mindre beroende av det av Trump ledda USA, som inte verkar vara att lita på som förr under efterkrigstiden.