Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Det grova våldet i skolan ökar

På Astrid Lindgrens skola i Vimmerby vågar lärare inte längre gå till jobbet. Lärarna är rädda för att eleverna har vapen med sig till skolan. Detta är bara ett fall av många om hot och våld i våra skolor. Anmälningar till Arbetsmiljöverket har nästan fördubblats på fem år.
Publicerad 22 februari 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Våldet har blivit grövre och många skolor måste ha väktare för att skapa trygghet. Lärare och elever ska kunna gå till skolan utan att känna sig rädda och oroliga. Skolan är landets största arbetsplats, varje dag samsas tusentals elever, lärare och annan personal i landets skolbyggnader.

Och samhället har ansvar för att ingen ska behöva vara rädd eller skadas när de är i skolan. Dit ska vi kunna skicka våra barn och vara säkra på att de ska känna sig trygga och vara respekterade i det dagliga skolarbetet. Det är skolans mål.

Annons

Men alla känner sig inte trygga i skolan. Anmälningar om allvarliga hot och om våld mot elever, men också mot lärare, ökar för varje år. Våldet har gått ner i åldrarna och det har blivit grövre. Kan det vara så illa, att våld i skolan är så vanligt att det har blivit vardagligt?

Ofta kanske det betecknas som mobbning och det är allvarligt nog. Men de anmälda fallen handlar om faktiska hot, våld, grov misshandel och trakasserier. Handlingar som är straffbara. Det finns också ett mörkertal, många fler fall än anmälningar. För att värna om sitt goda rykte drar sig skolor för att anmäla.

Skolor som tiger för att de är rädda att en anmälan skulle göra att skolan förlorar elever och då riskerar bli utan den eftertraktade skolpengen. Så får det inte vara. Alla övergrepp i skolan ska anmälas. Det som är olagligt utanför skolan får inte vara tillåtet i skolan.

Skolans ledning måste vara bestämd med vilka lagar och regler som gäller, sätta skarpa gränser och säga stopp när det går för långt. Att passivt se på är ett stort svek.

Till sist… ska nu Skolverket ge ut ett nytt stödmaterial till skolor om hur säkerheten ska förbättras för elever och lärare.

Annons
Annons
Annons
Annons