Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tänk på barnbarnen – inga mediciner i soporna

Även om läkemedel har ganska lång hållbarhet har vi alla säkert några mediciner hemma i skåpet som är för gamla. När huvudvärken eller förkylningen försvunnit blir tabletterna och hostmedicinen liggande. Och andra läkemedel som vi ordinerats och hämtat ut, men vi blev bättre och medicinen blev över.
Publicerad 19 april 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Här i landet slänger vi mängder med överbliven medicin i soporna varje år och risken är att det blir ännu mer i framtiden. Många blir äldre och äldre och behöver mer mediciner för att hålla sig friska.

Det är viktigt att vi tänker på att absolut aldrig kasserar gamla läkemedel eller salvor i vanliga sopor och inte spola ner dem i toaletten. Allt ska lämnas in på apoteket. Tillsammans kan vi se till att överblivna läkemedel inte skadar naturen eller hamnar i fel händer.

Annons

Detta är budskapet i apotekets kampanj under april månad då det är den stora insamlingsdagen – varje dag. Apoteket lovar att mediciner som samlas in ska tas väl om hand och garanterar att allt sorteras och skickas till särskilda sopstationer för hög förbränning.

Det är allvarligt om rester av läkemedel hamnar fel. I naturen kan de orsaka stora skador. Vi vet att hormoner från p-piller eller från hormonplåster kan göra fiskar tvåkönade och att antiinflammatoriska läkemedel har skadligt påverkat vissa fågelarter.

Och att antibiotika kan göra bakterier så resistenta att det i framtiden blir mycket svårare eller omöjligt att bota infektioner. Läkemedel är en ovärderlig hjälp för vår hälsa och vårt välmående. Men berget av kasserade läkemedel bara växer. Det är överblivna mediciner som kostar landstingen många miljarder kronor helt i onödan. Slarvet måste få ett stopp.

Vi slänger närmare 1 500 ton läkemedel enligt Läkemedelsverket. Varje år. Cirka 250 ton av dessa spolas ut i avloppet eller slängs i soptunnan och ungefär 700 ton lämnas tillbaka till apoteken.

Till sist… gör en god gärning för dina medmänniskor och för naturen, gå till apoteket och lämna in alla gamla mediciner.

Christina MångårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons