Åkesson fick maximal uppmärksamhet

Ledare Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow till SD. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow till SD. Foto: Henrik Montgomery / TT

Jimmie Åkessons, SD, hem utsattes för ett angrepp på tisdagskvällen i Sölvesborg. Han var inte där just då. På plats fanns däremot hans sambo Louise Erixon. Det som hänt är fullständigt oacceptabelt.

Åkesson och hans familj har gjort en polisanmälan. Det finns ingen misstänkt gripen för angreppet. Mycket pekar på att det är politiskt motiverat.

All form av våld i politiken skall fördömas. Jimmie Åkesons och hans partis värderingar skall bemötas med argument och debatt. Sydöstrans ledarsida bekämpar den främlingsfientliga politik Jimmie Åkesson står för. Det är så en mogen demokrati skall fungera.

Paroller av typen "krossa rasismen" som hörs till och från inom svensk vänster är kontraproduktiv och förstör ett vettigt debattklimat. Rasismen skall bekämpas med att hålla SD borta från politiskt inflytande.Den kampen skall föras med fredliga och demokratiska medel.

Samtidigt som nyheten spreds om angreppet på Jimmie Åkessons hem kallade han till presskonferens i riksdagshuset på onsdagsförmiddagen. Förväntningar fanns att han skulle kommentera det som hänt i Sölveborg på tisdagen. Men i stället berättade Åkesson om ett politiskt av hopp från Moderaterna till Sverigedemokraterna i riksdagen.

En totalt okänd moderat riksdagsledamot från Skåne, Patrick Reslow meddelade att han blir politisk vilde i riksdagshuset under resten av mandatperioden. Han har samtidigt sökt medlemskap i SD. Den nyheten blev en antiklimax efter det som hänt i Sölvesborg. Mycket tyder på att Jimmie Åkesson utnyttjade intresset för angreppet på hemmet i Sölvesborg för att få optimal uppmärksamhet i media på avhoppet.

Det är möjligt att Reslow är väl känd bland skånska moderater. Men det har liten betydelse att han lämnar ett demokratiskt högerparti till ett annat mer extremt högerparti med nazistiska rötter.

Det Reslow säger på presskonferensen är det som i praktiken sagts av moderatledaren Anna Kinberg Batra sedan 19 januari. Den borgerliga Alliansen har gjort sig själv regeringsoduglig när den är djupt splittrad i regeringsfrågan.

Reslow fortsätter det gamla gnället på Decemberöverenskommelsen från december 2015. Han vill att Alliansen ska lägga en gemensam budget i höst som SD kan rösta på i syfte att avsätta Stefan Löfven.

Det säger Liberalerna och Centerpartiet nej till. Än så länge.