Alla går faktiskt inte på vad företagarna säger

Ledare Artikeln publicerades

Det kryllar av Facebook-sidor om precis allt. Och ska man tro allt man läser, är alla lyckliga. Men ett gäng tror inte att dom överlever. I alla fall inte på sju procent.

Om Reepalus förslag blir verklighet hotas 100-tals mödravårdscentraler att läggas ned. Står det på en FB-sida med ett upprop för modern välfärd. Fast det är bara samlingsnamnet Vårdföretagarna som är desperata. Och längtar efter gehör och sympatier.

Men folket på FB-sidan är inte överdrivet medkännande eller ens positiva. En överväldigande majoritet tycker istället det helt motsatta. Det är precis som i alla andra opinionsmätningar.

För svenska folket vill inte ha vinster i välfärden. Dom vill att skattepengar används rätt, och dom tror inte på hotbilder och tjat om nedläggningar. För det är inte sant, behoven kvarstår och personal finns ju, säger även folket på FB-sidan.

”Innan privatiseringshysterin började fungerade sjukvården utmärkt och det kommer den att göra även när riskkapitalisterna kastar in handduken för att man anser att 7 % vinst är på tok för lite. Vinstkramarna bedriver skräckpropaganda, dom vill inte bli av med guldgruvan."

”Som om vår välfärd hänger på att någon tar ut vinst. Absurt. Vi går inte på det. Och varför ska just Sverige ha det mest naiva systemet i hela världen? Det är privatiseringen som slagit undan fötterna på den offentliga vården."

”Men milde tid, det är ju inte förslag om att förbjuda, lugna ner er. T o m en nobelpristagare i ekonomi varnar för vinstmaximering i vårdföretagen. Kvalitén kan bli lidande.”

”Det offentliga kommer att anställa dom som blir övertaliga. Ser inga större problem här. Det blir samma som innan Alliansen monterade ner Sverige. Och det kan bara bli bättre."

Vårdföretagare tycker det är jättekul att engagemanget är stort. De verkar helt enkelt tro att all reklam är bra reklam, och inte bara något man säger.