Alliansens hot är tomt

Ledare Artikeln publicerades
Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M) Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på skolbesök i januari. Två dagar senare gick Batra ut med budskapet att hon öppnar för samtal med SD.  Foto: Janerik Henriksson / TT
Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M) Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på skolbesök i januari. Två dagar senare gick Batra ut med budskapet att hon öppnar för samtal med SD. Foto: Janerik Henriksson / TT

Dagen efter partiledardebatten i riksdagen kom den splittrade Alliansen överens. Med stöd av främlingsfientliga Sverigedemokraterna hotar den med misstroendeomröstning i höst. Hotet innebär att SD och borgerligheten tillsammans tvingar statsråd att avgå.

Vilkets statsråd det handlar om säger inte de borgerliga. Men centerledaren Anniel Lööf säger på Twitter att det inte är aktuellt att rikta misstroendeförklaring mot finansministern, Magdalena Anderson, (S). Det håller inte Jan Björklund, Liberalerna med om. Han är beredd att också tvinga finansministern att avgå, enligt TT.

Återigen visar de borgerliga partiledarna upp sin oenighet. Alliansen är och förblir oduglig att styra Sverige om den fäller regeringen Lövfen i höst. Det vet också Annie Lööf som därför ger fribrev till finansminister Magdalena Anderson, (S). Det borgerliga ledarskapet imponerar inte.

Det som hände i riksdagshuset på torsdagen handlar om att lappa ihop ett högerblock i sönderfall. I retoriken säger de borgerliga att regeringen ska ta sommaren på sig för att fundera på att stoppa tre skatteförslag i höstbudgeten.

Om Sydöstran uppfattat saken rätt är det ett ultimativt krav på att stoppa höjd skatt på flygresor, på högre inkomsttagare och fåmansbolag. Det finns inget förhandlingsutrymme i det borgerliga och sverigedemokratiska upplägget. Eller gör det det?

Entusiasmen på borgerliga ledarsidor synes måttliga efter hotet om misstroendeförklaringar. Tidningen Expressen, obunden liberal skriver: "Alliansen visar ännu en gång brist på bollkänsla. Sverige står inför flera ödesfrågor: arbetslöshet, bostadsbrist och välfärdens bemanning. I det läget väljer de borgerliga att hota med att fälla statsråd för att flygbiljetterna blir 80 kronor dyrare."

Från att svensk politik befunnit sig i låsta positioner efter Decemberöverenskommelsens fall har nu ett chicken race startat av högermajoriteten i riksdagen. En tid av spekulationer och rykten kommer att ta över svensk politisk debatt.

Det som hänt visar också att om borgerligheten ska visa klorna mot den rödgröna regeringen måste det ske med hjälp av Sverigedemokraterna. Först då kan de bli fart på misstroendeförklaringar och nyval ett år före ordinarie val. Men det senare vill man inte ha.

Det normala i en demokrati är att i en valrörelse varna väljarna för skadliga skatter och vinna val på ett sådant budskap. Men borgerlighetens tålamod är sedan torsdagen slut. Det säger allianspartierna i finansutskottet.

Det är inte ofta Sydöstrans ledarsida håller med den tidigare liberale riksdagsmannen Carl B Hamilton. Han skriver om misstroendeförklaringarna i ett veckobrev:

"Slutintrycket av Alliansens SVT-framträdanden är att alliansföreträdarna visserligen ställer ett hot, javisst, men de vill samtidigt absolut inte vara tydliga med att de faktiskt är beredda att utlösa hotet."

Precis så är det...