Allt kan hända även i de bästa familjer

Ledare Artikeln publicerades

Vi vill varna för att det här programmet innehåller starka scener säger rösten i radion som påannonserar Sommar i P1. Som vore det en skräckfilm.

Programmet som ska vara lättlyssnat för oss på vägarna, på badstranden och i hängmattan. Den dagens sommarpratare var journalisten Carina Bergfeldt, hedersdoktor och korrespondent åt SVT i Washington.

Carina, som är så fantastisk när hon rapporterar om Donald Trumps Amerika. I det här sommarprogrammet berättar hon om sin uppväxt i en familj med en pappa som löste konflikter med nävarna. Öppet, personligt och känslosamt talar hon om familjen där våld och hot om våld hela tiden fanns närvarande, instängt bakom väggarna. En barndom där också pappans psykiska misshandel satte djupa sår för all framtid. Detta i hemmet, där Carina skulle känna trygghet, inte utsatthet och hjälplöshet.

Det är så oerhört smärtsamt för ett litet barn som tvingas se och uppleva våld hemma. Kan de lita på någon utomstående vuxen som kan hjälpa? Att våga berätta och riskera att pappa kan bli hämtad av polis och satt i fängelse. Folk vet inte hur dåligt många barn i Sverige mår idag. Barn som i sina hem faktiskt upplever våld, missbruk, psykisk sjukdom, fattigdom, eller brist på omsorg och omvårdnad.

Min historia är inte unik, säger Carina Bergfeldt. Det finns många barn där ute som har det svårt på olika sätt. Samtalen till Bris har ökat årligen. Flera år i rad. Mest dåligt mår barn nu under sommaren när de tvingas tillbringa extra lång tid med sina föräldrar. Då finns det moln på himlen. Orosmoln. Alla barn ser inte fram emot ett långt sommarlov.

Varje dygn pratar Bris personal med 73 barn som vill ha hjälp. Många fler lyfter aldrig ens luren och kontaktar dem. Det handlar om barn som ser saker de inte borde se och som hör saker de inte borde höra. Vem ser och vem kan hjälpa dem? Barn behöver vuxnas beskydd.

Till sist… lyssna på Carina Bergfeldts sommarprogram på nätet i Sveriges Radio. Ett av de bästa som någonsin sänts. En otroligt stark och viktig berättelse.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.