Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ångest över nyvalshot

Regeringsbildningen gjorde ytterligare en sväng på fredagen när riksdagen sa nej till en Stefan Löfven 2-regering. Själv var han på toppmöte i Bryssel.
Publicerad 14 december 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Stefan Löfven var på EU-toppmöte när han röstades ned av riksdagen på fredagen att bilda en Löfven 2-regering. Han ger fortfarande inte upp att fortsätta regera. På bilden är han i samtal med holländske premiärministern Mark Rutte och EU-chefen Junker. Foto: Reuters
Statsminister Stefan Löfven var på EU-toppmöte när han röstades ned av riksdagen på fredagen att bilda en Löfven 2-regering. Han ger fortfarande inte upp att fortsätta regera. På bilden är han i samtal med holländske premiärministern Mark Rutte och EU-chefen Junker. Foto: Reuters

Han liksom alla andra visste om utgången av omröstningen. För första gången talar nu talmannen Andreas Norlé, M, öppet om ett extraval. Två statsministeromröstningar har stoppat en regeringsbildning. Två omröstningar återstår innan det måste bli ett extraval. Allt talar för att det också sker.

Ulf Kristersson, M, får snart en andra chans att bli regeringsbildare. Om chansen har ökat att han lyckas bilda regering är svårt att veta. Det är återigen Centern och Annie Lööf som avgör frågan, delvis också Liberalerna även om deras mandat inte räcker till för att drömmen om en ”handlingskraftig” regering ska träda till.

Annons

Nu har alla argument prövats fram och tillbaka. Det finns ingen anledning att Norlén ska låta partiledarna använda jul- och nyårshelgen för att hitta varandra och bilda en majoritet.

Det som skapar ångest är i stället hotet om ett nyval inför den fjärde omröstningen med Stefan Löfven igen. Att föreslå Annie Lööf (C) eller Jimmie Åkesson (SD) som sonderare för att leda en ny regering är bara trams.

Annie Lööf och Jan Björklund är splittrade om att ge stöd åt en Löfvenregering. De är sannolikt lika splittrade när det gäller att släppa fram en moderatledd Kristerssonregering. Vad Centerliberalerna än gör blir det besvärande svekdebatter. C och L har ställt ut löften som strider mot varandra före och efter valet.

Centern med sin starka vågmästarposition har uppträtt med en märklig ultimativ inställning inför regeringsförhandlingarna. Det har provocerat stora delar av arbetarrörelsen. De sossar som tror att det går att förhandla och kompromissa med Annie Lööf är mycket få.

S-ledaren Stefan Löfven hälsade från EU-toppmötet på fredagen att han inte ger upp om att få ihop ett underlag för ett nytt försök att bilda regering.

Jan Björklund, L, var nöjd med uppgörelsen med Löfven, enligt nyhetsbyrån TT. Även inom borgerligheten finns irritation på Centerns orealistiska och motstridiga besked i regeringsfrågan.

De båda socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Blekinge, Magnus Manhammar och Helen Björklund, är i dag på debattplats i Sydöstran hårda i sin kritik mot högerbudgeten som fick passivt stöd av C och L och aktivt stöd av SD.

Det går inte att begära av väljarna att de ska kunna hänga med i alla turer i regeringsbildningen och budgetbesluten. Den politiska röran är monumental i riksdagen.

Kritiken mot alla riksdagspartier är också hård hos väljarna. En dag får Sverige en regering med eller utan nyval. Logiken talar för att det är Stefan Löfven som leder den.

Ska Ulf Kristersson bilda en regering står den och faller med dagshumöret hos SD och två mittenpartier som svek sina ”heliga” vallöften.

Det håller inte i fyra år.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons