Arbetarrörelsen äger första maj

Ledare Artikeln publicerades
Ann Linde höll förstamajtal i Blekinge (Karlskrona och Karlshamn) på tisdagen. Nästa års förstamajtalare  måste också ha en svensk flagga bakom talarstolen.
Foto: Mattias Mattisson
Ann Linde höll förstamajtal i Blekinge (Karlskrona och Karlshamn) på tisdagen. Nästa års förstamajtalare måste också ha en svensk flagga bakom talarstolen.

Tisdagens förstamajtåg och förstamajtal i landet blev ett avstamp för arbetarrörelsens valrörelse i år. Det blev ett fint demonstrationsväder och handelsminister Ann Linde höll ett klassiskt långt förstamajtal i Karlskrona och Karlshamn.

Som handelsminister lyfte hon fram betydelsen av frihandel och en fortsatt stark svensk exportindustri. Det går bra för Sverige eftersom det går bra för svensk exportindustri och Blekinge ligger högst i exportstatistiken i landet.

Industrilänet Blekinge är en vinnare och det tål att upprepas att Blekinge med sina hamnar och färjelinjer som ligger vänt ut mot växande exportmarknader kräver bättre kommunikationer. Det hade varit bra om Ann Linde hade gett besked om bygget av Sydostlänken mellan Olofström och Blekinge kustbana. Att inte bygga den är direkt industrifientligt och exporthämmande. Det måste ett stort regeringsbärande arbetarparti inse.

Blekinge förutsätter att Ann Linde och hela regeringen kommer med ett positivt besked om de nödvändiga infrastruktursatsningar som måste göra för att få bort flaskhalsarna i våra kommunikationer. Men allt hinner inte en förstamajtalare med i ett tal. Trots att det var över en halvtimme långt.

Det var ett tal som innehöll de stora politikområdena. Det är viktigt att väljare, sympatisörer och politiska motståndare, kan höra en längre sammanhållen analys om vart Sverige är på väg.

Här har arbetarrörelsen en stor fördel. 1 maj äger arbetarrörelsen. 1 maj ska arbetarrörelsen fortsätta att äga jämte en bredare vänster. Högern och absolut inte extremhögern kan inte, får inte, förmår inte göra inbrytningar i förstamajfirandet. Första maj får arbetarrörelsen full mediabevakning i form av direktsändningar, analyser och kommentarer. Det gäller att maximalt utnyttja detta tillfälle.

Ingen kan missa vad arbetarrörelsen står för detta datum. Men de väljare som vill leva i en bubbla av falska nyheter som bekräftar egna fördomar spelar det ingen roll vad som sägs 1 maj. Svensk politik behöver mer av sammanhang och analys i valrörelserna. Här bjuder 1 maj på en stor möjlighet att förstå vad det sittande regeringsalternativet vill med Sverige.

Ann Linde, Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson gav beskedet att pensionerna ska höjas för vanligt folk. Det är en reform som motsvarar fyra miljarder kronor. Det innebär 600 kronor mer i månaden för de som har en pension mellan 11 000 och 17 000 kronor i månaden.

Moderaterna är med på höjning - oklart hur mycket. Samma parti driver på för mer jobbskatteavdrag som betyder straffbeskattning på pensionärernas inkomster.

Borgerligheten (sedan får Kristdemokraterna säga vad de vill) står för en växande skatteklyfta mellan de som arbetar och de som har arbetat. Det vet också pensionärsrörelsen som välkomnade regeringens besked på tisdagen.

Den rödgröna regeringen har genomfört viktiga reformer och kan också lova fler reformer. Det går bra för Sverige och då måste en s-ledd regering också lyfta grupper som inte fått tillräcklig utdelning på tillväxten. En växande grupp fattigpensionärer är oacceptabelt. Ökade klyftor kan aldrig accepteras i ett land med en socialdemokratisk statsminister.

Förstamajmötena med alla förstamajtalen stärker de socialdemokratiska valarbetare som går ut i dörrknackningskampanjer, som skriver insändare och som möter väljare på gator och torg. Men inte minst möter vanligt folk på arbetsplatserna.

I Sverige värnar vi svenska modellen. Det betyder också att svenska flaggan ska stå bakom talarna jämte de röda fanorna.