Arbetslösheten faller

Ledare Artikeln publicerades
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg presenterade statistik på tisdagen som säger att sysselsättningen ökar med 149 000 i år och nästa år.
Foto:Lars Pehrson/SvD/TT
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg presenterade statistik på tisdagen som säger att sysselsättningen ökar med 149 000 i år och nästa år.

Det går bra för Sverige. Det finns fog att också slå fast detta påstående i form av statistik. Det finns utrymme för mer investeringar och satsningar i svensk ekonomi. På tisdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för hur arbetsmarknaden utvecklas.

- Den är urstark, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg som backas upp av prognoschefen Anders Gustafsson. De båda herrarna talar om historiska siffror.

Statsminister Stefan Löfven (S) satte upp ett mycket ambitiöst mål för hur låg arbetslösheten ska bli i Sverige år 2020. Sverige skall ha EU:s lägsta arbetslöshet det året. Varför skulle inte Sverige kunna vara bättre än Österrike?

Arbetslöshetsmålet presenterade Lövfén vid partikongressen 2013 i Göteborg. Det har hänt mycket på arbetsmarknaden sedan målet satts upp. Inte minst det kraftigt ökade antalet nyanlända flyktingar 2015 (162 000 kom till Sverige).

Det är många bedömare som dömt ut den rödgröna regeringens arbetslöshetsmål. Den regeringsodugliga borgerliga oppositionen har en stark tro på att fler enkla jobb med lägre löner är den stora lösningen.

Nästa år är det val och jobbfrågan blir säkert en av de hetare frågorna. Regeringen och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) har anledning att gå till offensiv. Sverige skall inte växa och utvecklas med fler lågavlönade.

Arbetsförmedlingens ledning berättade på tisdagen att det finns en utbredd optimism hos arbetsgivarna. De planerar för att anställa fler både i privat och offentlig sektor.

Det finns ett växande problem med brist på arbetskraft. Det är bättre matchning av arbetssökande och inte lägre löner som behövs i år och nästa år. På grund av bristen på kvalificerat folk ökar arbetslösheten något nästa år.

Sjöberg och Gustavsson konstaterar också att åtta av tio nya jobb går till utrikes födda. Det sker samtidigt som sysselsättningsgraden för utrikes födda ökar. Det gör Mikael Sjöberg glad. Det är inte så ofta generaldirektörer för Arbetsförmedlingen pratar om glädjebesked.

I år minskar arbetslösheten enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar från 7,0 till 6,6 procent. Regeringen investerar kraftigt i bostäder, infrastruktur och jobb. Samtidigt finns det orosmoln i form av stigande fastighetspriset och hot om att en lånebubbla spricker.

Som alltid handlar (finans)politik om en balansgång mellan jobb, reallöneökningar, måttlig inflation och konkurrenskraftiga räntor. Regeringen föreslår fem ytterligare miljarder till välfärden i höstens budget.

Även om den svenska modellen inte är perfekt fungerar den i grunden väl. Sverige kan inte bli ett lågskatteland om vi vill behålla en generell välfärd med låg arbetslöshet.