Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Ät upp problemet med vildsvinen

På 80-talet beslutade Riksdagen att vildsvin skulle betraktas som en naturlig del av den svenska faunan. Då hade det upptäckts ett hundratal vilda djur som förmodligen hade rymt ifrån hägn och förökat sig i det vilda.
Hampus Engqvist
Publicerad 18 september 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Idag uppskattas stammen till mellan två till tre hundratusen individer och allt fler rapporterar om bekymmer som är kopplade till vildsvin.

Bekymren består i allt ifrån viltolyckor i trafiken, sönderbökade åkrar till golfbanegreener som blivit obrukbara. Djuren saknar en naturlig fiende och förökar sig i rask takt till olägenhet för människan och är även i vissa fall ett hot mot den biologiska mångfalden.

Annons

För att hålla beståndet på en hållbar nivå så är jakt tillåten året runt och man har väldigt frikostiga regler kring vildsvinsjakten. Mörkersikten och vissa fällor är tillåtna och man tänjer medvetet på etiska regler för att få bukt på problemet.

Varför är intresset inte större att jaga vildsvinen? Svaret som jägarna ger är att hanteringen av köttet blir så komplicerat att man får gräva ner de flesta djuren man fäller. De flesta jägare lever efter den moraliska koden att man ska ta tillvara på djuret man fäller och tappar intresset när de tvingas slänga sina byten. Kvar blir endast skyddsjakt får skydda sina marker.

Vi har livsmedelslagar och förordningar som är till för att skydda oss konsumenter och stoppa smittspridning. Problemet är att vår lagstiftning är anpassad till tamdjur och industriell djurhållning. Jag tror att det skulle kunna gå att hitta sätt som gör att viltkött går att sälja kommersiellt, men det kräver statliga subventioner, att konsumenterna värderar viltkött och förmodligen lagändringar.

Den brasilianska biffen är delaktig i att regnskogen i Amazonas eldas upp. Samtidigt så går det lyckliga grisar i våra svenska skogar som behöver jagas för att hålla stammen på en hållbar nivå. Att äta mer vildsvinskött är inte svaret på alla våra problem med ohållbar köttproduktion, men det borde vara det första köttet som vi äter upp.

Annons
Annons
Annons
Annons