Att blunda för tiggeri är faktiskt ingen lösning

Ledare Artikeln publicerades

Eskilstuna kommun står just nu i centrum av diskussionen kring tiggarna i Sverige. Bakgrunden är den tillståndsplikt och avgift som den kommunen har infört. Blixtsnabbt delas debatten i svart och vitt. För eller mot.

Men det finns anledning att stanna upp en aning och reflektera en stund. Tiggar-inslaget utanför våra affärer är numera ett ganska vanligt inslag i gatubilden. De flesta minns sin egen upprördhet när de första tiggarna dök upp med sina pappmuggar.

Jag minns tydligt mitt eget illamående och hur jag ständigt funderade kring den förnedring som jag såg. Förnedring och den desperation som ofta lyste i ögonen på den som satt där i kyla och fukt.

Tiggeriet accelererade runt 2010 efter EU:s utvidgning i kombination med finanskrisen utveckling och främst effekterna i södra Europa. Under de senaste tio åren har de flesta av oss genomgått en tillvänjning som gör att upprördheten numera har ersatts. Numera reagerar vi knappast. Den totala förnedring som denna fattigdom innebär har blivit vardag i vårt samhälle.

Givetvis utnyttjade tidigt främlingsfientliga krafter situationen och krävde enkla förbud som lösningen. Denna förenkling stängde konstruktiva diskussioner och förslag kring att både bekämpa fattigdomens orsaker i hemländerna men också själva företeelsen att sitta och tigga.

Ingen ska behöva förnedras och försöka få ihop sitt livs uppehälle i en pappmugg utanför en affär. Kring detta faktum borde alla snabbt kunna bli eniga.

Sen borde vi orka diskutera olika metoder för att både fortsätta arbetet med deras hemländer. Men också hur kommunerna ska kunna arbeta med de människor som faktiskt sitter och tigger.

Eskilstuna har valt en väg. Om det är rätt kan ingen veta. Men dom är modiga nog att göra något för att kunna bryta förnedringen för tiggarna. Med deras modell så kommer dom i kontakt med individen och kan göra något. Givetvis räcker det inte med bara tillstånd och en avgift.

Det är ett första steg som sedan måste fyllas med konkreta åtgärder för att ge individen tillbaka sin värdighet och möjliga framtidstro.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.